Dochter Spaanse koning opnieuw gedagvaard voor corruptie

Prinses Cristina en haar man Iñaki Urdangarin. Foto EPA / J. Martinez Espinosa

Een Spaanse onderzoeksrechter heeft vandaag de jongste dochter van koning Juan Carlos, Cristina, opnieuw gedagvaard in een onderzoek naar belastingontwijking en het witwassen van geld. Ze moet 8 maart voor de rechter verschijnen. Dat schrijft persbureau AFP.

Het is niet de eerste keer dat de jongste dochter van de koning wordt gedagvaard in het corruptieonderzoek dat tegen haar man, Iñaki Urdangarin, loopt. In april 2013 schreef onze correspondent in Spanje, Merijn de Waal, in NRC Handelsblad:

“De onderzoeksrechter op Mallorca die deze zaak leidt, bepaalde gisteren dat prinses Cristina mogelijk „medewerking” verleende bij de grootscheepse geldverduistering door haar man, Iñaki Urdangarin. Op 27 april zal de hertogin van Palma daarom als verdachte gehoord worden voor de rechtbank. Hoewel de affaire-Urdangarin zich al anderhalf jaar voortsleept, kwam de stap tegen Cristina gisteren toch nog als een lichte verrassing. Weinige Spanjaarden geloven dat Cristina niets wist van de duistere zaakjes waarmee de voormalig tophandballer Urdangarin 6,3 miljoen euro opstreek.

Cristina gold altijd als Juan Carlos’ eigenzinnige dochter. Als competitief ingestelde vrouw is ze dol op sport, vooral zeilen. Op de Spelen in 1996 in Atlanta leerde ze olympische handballer Urdangarin kennen. Bij hun huwelijk een jaar later waren Spanjaarden enthousiast over de lange, knappe atleet. Nu valt hen op hoe hij door alle stress steeds verder vermagert.”

Besmetten troonwisseling

In april leek het mogelijk dat koning Juan Carlos nog voordat zijn dochter in de rechtbank moest verschijnen zou abdiceren. Dat lijkt niet meer het geval, zegt onze correspondent nu:

“De speculaties in de media wijzen er nu op dat de koning wacht totdat het proces rondom zijn dochter helemaal klaar is, om zo te voorkomen dat de troonsbestijging van kroonprins Felipe wordt overschaduwd door het corruptieschandaal.”

Miljoenen euro’s te veel gefactureerd

Urdangarin wordt ervan verdacht op grote schaal overheidsgeld te hebben verduisterd. De voormalig tophandballer richtte na zijn sportcarrière het Nóos-instituut op, dat lagere overheden hielp bij het binnenhalen en organiseren van grote sportevenementen. Hij en zijn zakenpartner factureerden voor miljoenen euro’s te veel aan gemeentes en regio’s. Het geld verdween vervolgens via kleine bedrijfjes en zelfs een stichting voor gehandicapte kinderen naar belastingparadijzen.

De kwestie, die al wordt vergeleken met de Lockheedaffaire, brengt de koninklijke familie van Spanje steeds meer in de problemen. Volgens Urdangarins zakenpartner Diego Torres was het gehele hof namelijk op de hoogte van de fraude.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat prinses Cristina door de onderzoeksrechter is aangeklaagd. Dat is onjuist, ze is gedagvaard.

    • Nando Kasteleijn