Drugsproductie bloeide in dorp China met zegen van de partij

Scheikundeleraar en crystal meth-kok Walter White in de Amerikaanse tv-serie Breaking Bad zou er hartelijk om gelachen hebben. Een week nadat het Chinese leger in het zuidelijke dorp Boshe drie ton crystal meth (metamfetamine) in beslag nam, is duidelijk geworden dat de honderden families die daar jarenlang deze chemische drug produceerden, werden beschermd door de plaatselijke politie en partijbazen.

De nauwe betrokkenheid van de lokale overheid verklaart waarom het gebarricadeerde dorp aan de Zuid-Chinese Zee, op vier uur rijden van Hongkong, kon uitgroeien tot een van de belangrijkste productiecentra van crystal meth in China en Zuidoost-Azië. Volgens een recent VN-rapport is onder jongeren in China en buurlanden crystal meth de populairste drug geworden, omdat de pilletjes goedkoper zijn dan heroïne.

Wegens de ligging aan zee, niet ver van drie grote containerhavens – Hongkong, Shenzhen en Guangzhou – wordt verondersteld dat een groot deel van de productie van ice naar het buitenland ging via de netwerken van Hongkongse misdaadsyndicaten.

Rijstboeren en vissers en hun families, onder wie huisvrouwen, oma’s, opa's en studerende kinderen verdienden maandelijks tot duizend euro extra aan de drugshandel. Van de 20.000 bewoners was ongeveer de helft bij de productie betrokken. Tot chagrijn van de andere helft die last had van stijgende prijzen en milieuoverlast.

Onder de 182 arrestanten bevinden zich voornamelijk familiehoofden en de 21 overheidsfunctionarissen, onder wie het dorpshoofd, de politiecommissaris en de plaatselijke partijsecretaris.

Het ommuurde, liefelijk ogende dorp aan een van China’s mooiste kusten werd beschermd door een privélegertje van dorpshoofd Cai Dongjia die zijn manschappen had uitgerust met AK-47’s en granaten. Volgens de nationale politie werden zij geholpen door van buiten gehaalde chemici die ‘kooklessen’ gaven. Volgens de media zijn er meer van zulke dorpen in China.