‘Criminelen maken hier carrière’

Voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West

In Amsterdam Nieuw-West werd de eerste liquidatie van het jaar gepleegd. Een 39-jarige horecaondernemer werd zaterdag, in het bijzin van vrouw en kinderen, doodgeschoten. Vorig jaar was hetzelfde stadsdeel de trieste koploper waar het om moorden ging: zeven van de 23 ‘Amsterdamse’ moorden werden hier gepleegd. Eén op de zes Amsterdammers woont in Nieuw-West. Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud noemt de toestand „grimmig”.

Is het toeval dat dit nu juist in Nieuw-West gebeurt?

„Voor een deel wel. Er zijn ook tijden geweest dat de meeste moorden in een rijke buurt als Zuid werden gepleegd, rond de Apollolaan: Klaas Bruinsma, Willem Endstra, Cor van Hout. Later zag je ineens een reeks schietpartijen in Amsterdam-Zuidoost. Criminaliteit kent geen grenzen.

„Sommige moorden worden gepleegd door mensen uit onze buurt, andere hebben internationale vertakkingen. In dat geval is de moord hier het gevolg van spanningen in wereldwijde netwerken. De beruchte schietpartij van een jaar geleden in de Staatsliedenbuurt had waarschijnlijk te maken met drugsbendes in Antwerpen. De politie weet dat grote criminelen graag in Amsterdam komen. Vlak voor Oud en Nieuw werd een grote Mexicaanse drugsbaas gearresteerd op Schiphol. Dat is geen toeval. Amsterdam is een knooppunt van handel – en niet alleen legale handel.”

Duiden die moorden op een toename van de grote criminaliteit of is het de ‘kleine’ die harder wordt?

„Allebei. Er worden relatief belangrijke criminelen geliquideerd en sommige moorden zijn uit de hand gelopen overvallen of ruzies. Er zijn in Amsterdam nu criminelen carrière aan het maken. Zij solliciteren, om het zo maar te zeggen, op de vacatures die zijn ontstaan door de liquidaties uit vroeger jaren: Bruinsma, Mieremet, Klepper, dat soort gangsters.

„Maar ook de ‘kleine’ criminaliteit is gevaarlijker dan ooit. De daders zijn extreem jong en daardoor agressiever en impulsiever. Ze denken domweg niet na voordat ze zo’n misdaad begaan.”

Komt dat in Nieuw-West meer voor dan elders?

„Een paar factoren maken Nieuw-West aantrekkelijk voor criminelen. We zitten hier dicht bij de uitvalswegen, je kunt snel wegkomen als je een misdrijf hebt gepleegd. En hier vind je nog makkelijk een woning vergeleken met andere buurten in de stad. Er is veel beschikbaar in de vrije sector: aantrekkelijk voor criminelen. Dat is een risico. Anderhalf jaar geleden heb ik toestemming gekregen om nieuwe bewoners te screenen op strafblad of contacten met justitie voor zij een woning kunnen huren in de Dichtersbuurt. Daar werd veel gedeald.”

Dealen is overlast, moord is zware criminaliteit.

„De impact van moord op de buurt is enorm. Naar objectieve maatstaven gaat het al jaren beter met de veiligheid in Nieuw-West, maar als zo’n incident plaatsvindt, zie je de subjectieve veiligheidsindex naar beneden schieten. Het gebeurt gewoon op straat hè. Ik heb wel eens gesproken met iemand wiens dochter een slachtoffer in haar armen had zien sterven. Dat vergeet zo’n meisje nooit meer.”

Aan de internationale criminaliteit kan een stadsdeelvoorzitter waarschijnlijk niet zo veel doen.

„Maar aan de buurtcriminaliteit wel. In mijn ogen ligt de oorsprong bij de opvoeding. Ouders die hun zoon thuis zien komen met dure iPhones, terwijl ze weten dat hij geen werk heeft, maar niet vragen waar hij dat ding vandaan heeft. Omdat ze niet durven, of omdat het ze niet interesseert. De mensen wonen hier wel bij elkaar in huis, zeg ik wel eens, maar ze vormen geen gezin. Het zijn passanten die in en uit lopen, die niet eens samen eten.

„Ik heb een ambtenaar vrijgemaakt voor ouders die hulp nodig hebben bij het aanpakken van hun problematische kinderen. Ik heb moskeevoorzitters en imams in de buurt gevraagd: let op, waarschuw ons als je een jongere ziet ontsporen. Als je er vroeg bij bent, kun je de brand nog met een glaasje water doven. Wij reiken het glas aan.”

Heeft u behoefte aan extra hulp, zoals toen het leger in Amsterdam werd ingezet tegen inbraak?

„De discipline van het leger, die kan ik hier wel gebruiken. Ik heb minister Hennis van Defensie een brief geschreven met het verzoek of ze in Nieuw-West een kazerne wil neerzetten. De opkomstplicht is dan wel afgeschaft, maar de dienstplicht bestaat nog altijd.

„Vorig jaar heeft de landmacht een grote oefening in ons stadsdeel georganiseerd. De leiding lag in handen van een Turks-Nederlandse kapitein. Dat maakte veel indruk op de jongeren in de buurt. Voor Turkse jongens komt er nog een voordeel bij: die moeten nu hun dienstplicht in Turkije afkopen. Als ze hier in dienst gaan, hoeft dat niet. Mij lijkt het een mooie manier om het machogedrag van jongens in goede banen te leiden. Ze houden er bovendien een goede opleiding aan over: monteur, technicus. Vaklui kunnen we hier goed gebruiken.”

    • Bas Blokker