Costa Award naar Kate Atkinson

Kate Atkinson, author of "Life After Life", poses for photographers before the announcement of the 2013 Women's Prize for Fiction at the Royal Festival Hall in London June 5, 2013. REUTERS/Luke MacGregor Kate Atkinson (Foto Reuters)

De Britse schrijfster Kate Atkinson heeft gisteren de Costa Award gewonnen voor haar roman Life after life, zo meldt de BBC.

Met de Costa Awards worden jaarlijks Britse en Ierse auteurs beloond in vijf verschillende categorieën: roman, poëziebundel, biografie, kinderboek en debuutroman. Iedere winnaar ontvangt 5000 pond.

Life after life draait om een vrouw die in het begin van de twintigste eeuw bij de geboorte overlijdt maar daarna meerdere kansen krijgt op een nieuw leven. Negentien jaar geleden werd Atkinsons Behind The Scenes At The Museum beloond met de Costa Award (toen nog Whitbread-prijs geheten) voor het beste debuut.

De Costa-prijs voor de beste biografie ging naar The Pike van Lucy Hughes-Hallett, over de Italiaanse fascist en dichter Gabriele D’Annunzio. In november vorig jaar won dat boek ook al de Samuel Johnson Prize voor non-fictie.

Michael Symmons Roberts won met de bundel Drysalter de Costa Award voor poëzie.

Atkinson, Hughes-Hallett, Roberts, Chris Riddell (die het beste kinderboek schreef) en Nathan Filer (die het beste debuut schreef) gaan dan weer gezamenlijk op voor de Costa Book of the Year, die eind deze maand wordt uitgereikt. De winnaar daarvan ontvangt nog eens 25.000 pond.

    • Sebastiaan Kort