Congo: kansen na overgave M23?

Krijgt de Democratische Republiek Congo (bijna 66 miljoen inwoners) een nieuwe kans, na achttien jaar van oorlogen en conflicten met miljoenen doden, en met betrokkenheid van een reeks buurlanden en strijdgroepen? Die voorzichtige hoop groeit nu M23, een belangrijke, altijd door buurland Rwanda gesteunde rebellengroep in Oost-Congo, zich in oktober overgaf. De zege op M23 was een opsteker voor het regeringsleger, maar vooral voor de VN. Blauwhelmen keken in 2012 nog machteloos toe hoe de rebellen de stad Goma innamen. Nu mogen ze wel actief achter de rebellen aan. Een historische ommekeer? In Congo opereren nog meer strijdgroepen, die beruchter zijn dan M23 en bestaan bij de gratie van de delfstoffen in het oosten, waarover steeds is gevochten. Vorige week nog werd een hoge Congolese commandant in Noord-Kivu gedood, vermoedelijk door strijders van de Oegandese islamitische rebellenorganisatie ADF-Nalu. Volgens cijfers van de VN telt Congo meer dan drie miljoen ontheemden en vluchtelingen.