Beheerder serviceflats zou bejaarden duperen

De Stichting Dienstverlening Serviceflats (SDS), die 90 procent van de 360 Nederlandse serviceflats voor ouderen beheert, zou die bewoners financieel duperen. Ze zou ouderen bijvoorbeeld korting beloven op de inkoop van gas maar die korting vervolgens zelf houden. Dit stellen onderzoek van dagblad Trouw, onderzoeksgroep Follow the Money en het televisieprogramma Altijd Wat.

Serviceflats worden bewoond door veelal hoogbejaarden die er kunnen rekenen op diensten als beveiliging en maaltijden. Bewoners van ten minste negen serviceflats proberen volgens Trouw via de rechter of bestuurlijke procedures SDS uit de flats te weren. Bij vier flats zou dit nu gelukt zijn.

SDS, die is gevestigd in het Gelderse Neerijen, wilde vanochtend niet reageren op de aantijgingen. In het jaarverslag beschrijft de stichting zich als non-profitorganisatie die in de jaren negentig is opgericht door twee bestuurders van een serviceflat. „Het doel was om een splitsing aan te brengen tussen het behoud van eigendom van de serviceflat en de services. Daarbij ook het woongenot te verbeteren voor de bewoners van een serviceflat en tegelijkertijd te werken aan een nieuw imago voor deze servicecomplexen.”

Uit onderzoek van Trouw blijkt dat SDS op kosten bespaart bij de flats die ze beheert, door veel diensten te schrappen. Maar voor de overgebleven diensten zouden bewoners buitensporig veel moeten betalen.