Zuid-Korea wil families herenigen

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye spreekt tijdens een nieuwjaarspersconferentie in Seoul. Foto AFP

De president van Zuid-Korea roept op tot hereniging van families uit Noord- en Zuid-Korea, die van elkaar gescheiden zijn sinds de burgeroorlog begin jaren 1950. President Park Geun-hye heeft Noord-Korea opgeroepen mee te werken.

Tijdens een tv-toespraak zei Park dat de hereniging zou moeten plaatsvinden ter gelegenheid van het Koreaanse nieuwjaar, op 31 januari.

Voorheen waren familiebezoeken een belangrijk onderdeel van de samenwerking tussen de twee Korea’s. Zo’n 22.000 Koreanen maakten gebruik van deze regeling, tot het programma in 2010 werd gestopt, vanwege oplopende spanningen tussen de twee landen.

Vorige week riep de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op om de banden met Noord-Korea aan te halen. Hij zei toen dat Noord-Korea sterker het nieuwe jaar in gaat door de uitschakeling van ‘een stuk vuil binnen de partij’. Kim verwees hiermee, zonder hem bij naam te noemen, naar zijn onlangs geëxecuteerde oom Jang Son-thaek. Hij waarschuwde verder voor een ‘nucleaire catastrofe’ op het verdeelde schiereiland.

24.000 vluchtelingen

De Koreaanse oorlog begon in juni 1950 met een aanval van het communistische noorden op Zuid-Korea. Het eindigde in 1953, al is er nooit officieel vrede gesloten, maar slechts een wapenstilstand. Sindsdien hebben 24.000 Noord-Koreanen Zuid-Korea bereikt, meestal via China.

    • Marije Willems