VS leveren extra materieel aan Irak

Gewapende jongeren doen mee in de gevechten tussen ISIS en het Iraakse leger. Gisteren en vandaag werd veel gevochten op de belangrijkste autoweg tussen hoofdstad Bagdad en buurland Syrië. Foto AP

De Verenigde Staten gaan meer materieel verkopen en leveren aan Irak. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis vandaag gezegd, meldt persbureau Reuters. De Amerikanen willen de Iraakse regering zo helpen in de strijd tegen militanten van de aan Al-Qaeda gelieerde Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS).

De VS willen dit voorjaar extra Hellfire-lucht-grondraket-systemen leveren. De komende weken worden tien kleine onbemande luchtvaartuigen naar het land gestuurd voor surveillance en luchtverkenning.

De zegsman benadrukte dat de geweldsspiraal in Irak niet het resultaat is van het vertrek van het Amerikaanse leger. Ook toen de Verenigde Staten er nog met 150 duizend man sterk vertegenwoordigd waren, vonden er onlusten plaats.

Steden ingenomen door ISIS

In Falluja en Ramadi, twee grote steden in de westelijke provincie Anbar, wordt al de hele week gevochten tussen het Iraakse leger en onder meer ISIS. ISIS zou delen van beide steden bezetten. Lees hier meer over deze extremistische sunnitische groepering, die in 2003 in Irak is ontstaan.

De NOS legt in onderstaande filmpjes het verband uit tussen de oorlog in Syrië en het recente - voor de VS nogal pijnlijke - geweld in Irak:

NOS-correspondent Wouter Zwart:

VS sturen geen troepen

Gisteren liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry weten dat de VS geen troepen sturen naar Irak. “Het is hun gevecht”, zei hij.

    • Laura Klompenhouwer