Vredesbesprekingen Zuid-Soedan met vertraging begonnen

Door het geweld in Zuid-Soedan zijn al tweehonderdduizend mensen ontheemd geraakt. Deze vluchtelingen zijn de grens met Oeganda overgestoken.
Door het geweld in Zuid-Soedan zijn al tweehonderdduizend mensen ontheemd geraakt. Deze vluchtelingen zijn de grens met Oeganda overgestoken. Foto AP / Rebecca Vassie

De vredesbesprekingen tussen de Zuid-Soedanese regering en de rebellen in het land, die afgelopen zaterdag al zouden beginnen, zijn vanmiddag alsnog gestart. Dat meldt persbureau AFP op gezag van de Ethiopische regering. De gesprekken, die tot een staakt-het-vuren moeten gaan leiden, vinden plaats in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Vrijdag werden al verkennende gesprekken tussen de partijen gevoerd. Oorspronkelijk zouden de besprekingen vervolgens zaterdag al van start gaan, maar toen werden ze uitgesteld naar gisteren en uiteindelijk vandaag. Het ontbreken van een agenda stond het begin van de gesprekken in de weg. Eerder vandaag leek dat opnieuw de gesprekken te gaan blokkeren, maar nu lijkt er toch een overeenstemming te zijn bereikt.

China gaf kort na de start van de besprekingen volgens AFP aan deel te zullen nemen aan de onderhandelingen tussen regering en rebellen. Een ambtenaar van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken is in de regio en heeft beide partijen gesproken om te bemiddelen.

HONDERDDUIZENDEN MENSEN OP VLUCHT VOOR GEWELD

Op 15 december braken in Zuid-Soedan vijandelijkheden uit tussen aanhangers van de Zuid-Soedanese president Salva Kiir en aanhangers van ex-vicepresident Riek Machar. Kiir beschuldigt de voormalige vicepresident ervan een staatsgreep te hebben willen plegen. Machar ontkent dit, maar militairen die loyaal aan de oud-vicepresident zijn hebben wel twee provinciesteden veroverd. Door het geweld zijn al tweehonderdduizend mensen ontheemd geraakt en honderden mensen om het leven gekomen. Tijdens de vredesbesprekingen gaan de gevechten in het land door.

De VN gaan de aanwezigheid in Zuid-Sudan uitbreiden, en de politie en het leger ondersteunen en logistieke hulp bieden. Kort na het uitbreken van het geweld stemden de VN al in met het uitbreiden van de vredesmacht in Zuid-Sudan naar 12.500 militairen. Ook wordt extra materieel gestuurd om burgers te beschermen.