Volleybalsters laten volleyballers zien dat veranderingen lonen

De vrouwen plaatsten zich wel voor het WK, de mannen niet. Die worden nu internationaal ver teruggeworpen.

De reorganisatie van het Nederlands mannenvolleybalteam heeft nog niet tot resultaat geleid. De ploeg van bondscoach Edwin Benne plaatste zich afgelopen weekeinde in het Tsjechische Opava niet voor het WK, later dit jaar in Polen.

Een forse tegenvaller voor Benne, die na het teleurstellende EK in Denemarken hard ingreep en vier spelers uit de selectie zette. Tot niveauverhoging heeft dat vooralsnog niet geleid, want na een bemoedigend begin tegen Tsjechië (3-0 zege) werd Nederland zaterdag met 3-0 overpowered door Bulgarije. De moeizame 3-0 zege op Cyprus was daarna ontoereikend om als beste nummer twee naar het WK te mogen.

De uitschakeling werpt Nederland nog verder terug op het internationale toneel. De kans om op het WK punten te scoren voor de wereldranglijst is verkeken en daarmee is het uitzicht op deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro danig vertroebeld.

Het Nederlands vrouwenteam plaatste zich wel voor het WK, dat in het najaar in Italië wordt gehouden. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen verloor gisteravond in Rovinj weliswaar de beslissende wedstrijd om de groepswinst met 3-2 van gastland Kroatië, maar na twee 3-0 overwinningen op achtereenvolgens Frankrijk en Hongarije was plaatsing als een van twee beste nummers twee gegarandeerd.

Net als Benne heeft ook Vermeulen zijn selectie gewijzigd, maar dat proces bij de vrouwen verliep minder problematisch dan bij de mannen. Bovendien was Vermeulen mede door een aantal langdurige blessures gedwongen nieuwe speelsters in te passen.

De belangrijkste verandering die Vermeulen heeft doorgevoerd betreft de spelverdeling. Hij kiest niet voor Laura Dijkema, die de laatste drie jaar de regie van het team voerde, maar voor de langere Femke Stoltenborg. Dat leidt vooralsnog tot wisselvallig spel, maar niet zodanig dat WK-plaatsing in gevaar kwam.