Voetballegende Eusébio begraven

Een lijkwagen met de kist van Eusébio rijdt door het stadion in Lissabon. Foto EPA / Tiago Petinga

Tienduizenden mensen hebben vandaag de laatste eer bewezen aan de Portugese voetbalster Eusébio, die zaterdagnacht op 71-jarige leeftijd overleed. Eusébio da Silva Ferreira is vanavond in Lissabon begraven. Dat meldt onder andere de Portugese sportkrant A Bola.

Vanochtend werd de kist, met daaroverheen een vlag van Benfica gedrapeerd, in het stadion van Benfica in Lissabon, waar Eusébio jarenlang speelde, over het veld gedragen. Bij de ereronde in het Stadion van het Licht bewezen tientallen hoogwaardigheidsbekleders en duizenden fans hem de laatste eer.

Daarna volgde een mis waarbij veel kopstukken uit het Portugese voetbal aanwezig waren. Een begrafenisstoet trok vervolgens onder grote belangstelling door de straten van Lissabon. Mensen kwamen hun kantoren en cafés uit om langs de weg die de lijkwagen onder begeleiding van een politie-escorte aflegde te applaudisseren. Bloemen en sjaals werden op de auto gegooid.

Vanavond werd Eusébio uiteindelijk begraven op het Cemeterio do Lumiar, vlak bij het stadion. Ook daar had zich een grote menigte verzameld. Bij de begrafenis waren onder meer premier Pedro Passos Coelho en vele voetballers aanwezig. Duizenden mensen trotseerden, getooid met sjaals en vlaggen van Benfica, Portugal en Mozambique, de regen voor de uitvaart.

De Portugese regering heeft gisteren drie dagen van rouw afgekondigd voor Eusebio, die overleed aan een hartstilstand. De Portugese televisie zond de gebeurtenissen van vandaag de hele middag en avond live uit. De ‘Zwarte Parel van Mozambique’ maakte in de jaren zestig furore bij Benfica en het nationale team van Portugal. Hij werd een van de beste voetballers ooit.

Lees hier het artikel uit NRC Handelsblad van vandaag over Eusébio da Silva Ferreira, de ‘Zwarte Panter’.

    • Anouk van Kampen