Vitesse neemt zaak Mori op met FIFA

Vitesse-speler Mori traint mee met Jong Vitesse op het trainingscomplex op Papendal, op deze foto van vandaag. Foto ANP / Michael Kooren

Vitesse gaat contact opnemen met de FIFA over de zaak-Mori. De voetbalclub wil melding maken van het feit dat Dan Mori de Verenigde Arabische Emiraten niet in mocht. Dat meldt de NOS.

“Zowel de Arabische Emiraten als Israël zijn lidstaten van de FIFA [...] In die zin is het best vreemd dat ze een voetballer uitsluiten van een trainingskamp in dit land.”

Update 7 januari 7.05 uur: Minister Dijsselbloem vindt de reactie van Vitesse en de KNVB “zwak”, zo zei hij tijdens het programma Knevel en Van den Brink.

De Emiraten erkennen Israël niet en gaven Mori daarom geen toestemming het land te bezoeken. Het feit dat Vitesse gisteren toch afgereisde naar de VAE nadat Mori op basis van zijn afkomst geweigerd was, leverde de club veel kritiek op. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt liet vandaag op Radio 1 weten het besluit van de club “onlogisch” te vinden. PVV-leider Geert Wilders ging verder:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Vitesse had niet meer naar VAE moeten gaan. Uit protest tegen weigeren Mori. Nu accepteren ze jodenhaat Emiraten. Laf http://t.co/52hXP64Z2M

De Israëlische ambassade sprak volgens de NOS van een “triest incident“. De ambassade van de VAE wilde niet reageren.

Vitesse had aanvankelijk de garantie gekregen dat Mori ondanks zijn Israëlische paspoort gewoon het land in mocht. De Arnhemmers hebben niet overwogen hun trainingskamp in het Arabische land af te blazen.

    • Laura Klompenhouwer