‘Vitesse dacht dat geweigerde Israëliër Emiraten wel in mocht’

Foto ANP/ Joep Leenen

Voetbalclub Vitesse heeft aanvankelijk de garantie gekregen dat speler Dan Mori ondanks zijn Israëlische paspoort wel de Verenigde Arabische Emiraten in mocht. De Arnhemmers hebben niet overwogen hun trainingskamp in het Arabische land af te blazen; pas vlak voor vertrek werd duidelijk dat Mori werd geweigerd. Veel Arabische landen erkennen Israël niet.

“Als we toen besloten hadden niet te gaan, zou dat onze voorbereiding op de tweede seizoenshelft verstoren”, zei clubwoordvoerder Esther Bal vanochtend op Radio 1.

“Natuurlijk willen wij het team compleet hebben en het is heel vervelend dat Mori er niet bij kan zijn, maar het teambelang staat voorop. Dat heeft Mori zelf ook gezegd. Als voetbalclub blijven we weg van politiek en religie.”

Afzeggen kon volgens Bal ook niet vanwege de verplichtingen die de club is aangegaan. Zo “rekenen” VfL Wolfsburg en Hamburger SV, twee Duitse clubs waartegen gespeeld zou worden, op de komst van Vitesse.

‘Samen uit, samen thuis’

Het feit dat Vitesse gisteren toch is afgereisd naar de VAE nadat Mori op basis van zijn afkomst geweigerd was, heeft de club veel kritiek opgeleverd. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zei vandaag op Radio 1 dat de beslissing van de club “onlogisch” is:

“Als ik Vitesse was, dan had ik gewoon tegen ze gezegd: nou, dan gaan we met hele team niet. (…) Samen uit, samen thuis.”

Omtzigt bekijkt nog of hij verder iets met de kwestie wil doen. Zo zou het incident mogelijk aangekaart kunnen worden de volgende keer dat de regering contact heeft met de VAE.

PVV-leider Geert Wilders schreef gisteren op Twitter dat Vitesse nu de “jodenhaat” van de Emiraten accepteert:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Vitesse had niet meer naar VAE moeten gaan. Uit protest tegen weigeren Mori. Nu accepteren ze jodenhaat Emiraten. Laf http://t.co/52hXP64Z2M

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zei op Radio 1 dat het erop lijkt dat Vitesse “voor het blok is gezet”. Het noemt de actie van de VAE “ontzettend kinderachtig”.

Mori is zevenvoudig international voor Israël. Hij staat sinds augustus 2012 onder contract in Arnhem.

    • Frank Huiskamp