Verdediging bepleit vrijspraak oud-SS’er Bruins

De voormalige Nederlandse SS-Rottenführer Siert Bruins in 2003. Foto ANP / Eric Brinkhorst

De advocaten van oud-SS’er Siert Bruins, die in Duitsland terechtstaat voor betrokkenheid bij de moord op een Nederlandse verzetsstrijder, hebben vandaag voor de rechtbank in Hagen vrijspraak geëist. Dat meldt persbureau AP. Volgens zijn advocaten had Bruins geen idee van het plan om de gevangenen dood te schieten tijdens een in scène gezette vluchtpoging.

Bovendien zou Bruins geen schot hebben gelost. Het openbaar ministerie heeft levenslang geëist.

De voormalige Nederlandse Waffen-SS’er, die nu de Duitse nationaliteit bezit, werd in de jaren tachtig in Duitsland tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op twee joodse broers in Groningen. In Hagen staat hij terecht voor de moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema, in september 1944 in Appingedam. Bruins zat destijds - na enige tijd aan het Oostfront te hebben gevochten - bij de Sicherheitspolizei in zijn geboorteland.

Bruins nam in 1941, tijdens de bezetting van Nederland door de nazi’s, vrijwillig dienst in de SS. Hij werd na de oorlog in Nederland ter dood veroordeeld. Voordat het vonnis kon worden uitgevoerd, vluchtte hij naar Duitsland, waar hij decennialang onder een valse naam ongestoord heeft geleefd.

    • Marije Willems