Tijdschrift Opzij lijkt gered: overname nabij

Het feministische tijdschrift Opzij wordt waarschijnlijk binnenkort overgenomen door uitgever Veen Media. Dat bevestigen bronnen bij Veen en de huidige eigenaar Weekbladpers Groep (WPG) tegenover NRC Handelsblad. Het is nog onbekend wat de overname kost.

Volgens een betrokkene moeten de handtekeningen nog gezet worden. De waarnemend hoofdredacteur van Opzij, Daphne van Paassen, liet weten dat er nog gesproken wordt met meer partijen.

Twitter avatar DvPaassen Daphne van Paassen Tikje voorbarig, nrc. We zijn in gesprek met Veen, maar er zijn meer partijen. Nog even geduld!

Als onderdeel van een sanering werd Opzij in november in de verkoop gezet door WPG, evenals het tijdschrift J/M Ouders. Bij diezelfde sanering kwamen 123 van de 720 mensen op straat te staan. De uitgever van De Groene Amsterdammer toonde meteen interesse in Opzij, maar sinds directeur Teun Gautier daar plots wegmoest – omdat hij een boekenvoorschot aan Edwin de Roy van Zuydewijn niet had gemeld – zijn die overnameplannen van de baan.

Veen, de beoogde nieuwe eigenaar, geeft populairwetenschappelijke tijdschriften uit, als het Historisch Nieuwsblad, Filosofie Magazine, New Scientist en Maarten!. De uitgever heeft net zelf een saneringsronde achter de rug.

Opzij werd in 1972 opgericht door Hedy d’Ancona en Wim Hora Adema, en speelde een belangrijke rol in de feministische beweging. Later maakte het blad, onder hoofdredacteur Cisca Dresselhuys (1981-2008), een overgang naar een algemener, glossier vrouwenblad, over werk-en-zorgproblemen en dergelijke. Dresselhuys legde iedere maand een man ‘Langs de feministische meetlat’. Van 2008 tot juni 2013 was Margriet van der Linden hoofdredacteur. Zij is nog niet vervangen. Daphne van Paassen is hoofdredacteur ad interim. Het blad verloor sinds de jaren negentig bijna de helft van zijn lezers – de oplage is nu 44.000 betaalde exemplaren – en draait al een tijdje verlies.