Tijd voor een goed gesprek, moet de voorzitter hebben gedacht

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg gaat praten met de fractieleiders in de Kamer over haar functioneren.

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg spreekt de komende tijd met de fractievoorzitters van alle partijen over haar functioneren. Vlak voor het kerstreces heeft zij aangekondigd dat ze een uitnodiging kunnen verwachten voor een een-op-eengesprek, bevestigen verschillende fractieleiders.

Aanleiding voor de gesprekken is de harde kritiek die fractieleiders anoniem over Van Miltenburg uitten in een artikel in de Volkskrant. De Kamervoorzitter zou „totaal ongeschikt” zijn voor haar functie en „geen gevoel voor de toon van het debat” hebben.

Sinds haar aantreden, anderhalf jaar geleden, leeft er onvrede over Van Miltenburg in de Tweede Kamer. Ze zou te weinig interveniëren in debatten, of juist op het verkeerde moment. Ook bij haar ambtelijke staf klinkt kritiek.

Van Miltenburg wordt onder meer kwalijk genomen dat ze niet publiekelijk steun betuigde aan ondervoorzitter Khadija Arib toen PVV-leider Wilders over haar twitterde: „Het zal nooit wennen. Een Marokkaanse met de Koran voor haar neus in de Nederlandse Tweede Kamer.”

De meeste fractievoorzitters laten weten graag in te gaan op de uitnodiging van Van Miltenburg. „Zo’n gesprek lijkt me wel nodig, ja”, zegt fractieleider Alexander Pechtold van D66. „Het is heel vervelend dat het functioneren van de voorzitter steeds ter discussie staat.” Bram van Ojik (GroenLinks): „Als ik Kamervoorzitter was geweest, en ik had al die citaten in de krant gelezen, had ik ook gedacht: tijd voor een goed gesprek.”

Afgelopen weekend reageerde Van Miltenburg voor het eerst op de kritiek. In het radioprogramma De Overnachting van BNN op Radio 1 zei ze zichzelf een goede Kamervoorzitter te vinden en „helemaal geen reden” te zien om op te stappen. „Ik probeer het zo goed mogelijk te doen. Ik denk elke dag: ik moet het beter doen dan gisteren.”