Partijkader in China moet geliefde sigaret afzweren

In het land waar de gast aan tafel naast zijn bord behalve glaswerk en bestek ook altijd een pakje sigaretten aantreft, wordt van de functionarissen van de Communistische Partij van China een ultiem offer gevraagd. Met ingang van deze maand mogen zij niet meer roken in het openbaar.

Tot grote bezorgdheid van de nationale en internationale sigarettenindustrie heeft de CPC-top niet alleen de bestuurskaders opgedragen te stoppen, maar hebben ook de 83 miljoen partijleden het verzoek gekregen roken af te zweren.

„Leiden door het voorbeeld te geven”, zo luidt de CPC-directieve waarin tevens het verbod op roken in overheidsgebouwen en -restaurants, scholen, ziekenhuizen, sportcentra en stationshallen is opgenomen. Sinds 31 december wordt de order iedere avond vermeld in de televisiejournaals en hebben kranten en tijdschriften opdracht gekregen veel aandacht te besteden aan de schadelijke gevolgen van tweedehands rook.

Antirookcampagnes zijn in China niet nieuw, maar het is voor het eerst dat partijkaders van hogerhand te horen hebben gekregen onmiddellijk te stoppen. „Roken beschadigt niet alleen de gezondheid maar ook het imago van de partij”, aldus de richtlijn, die al heeft geleid tot een daling van de beurskoersen van Chinese en internationale sigarettenmakers.

Met het Chinese Nieuwjaarsfeest in aantocht maken investeerders zich zorgen dat er minder sloffen sigaretten cadeau zullen worden gedaan dan gebruikelijk. Het rookverbod voor de partijfunctionarissen omvat ook een verbod op sigaretten uitdelen en op het cadeau geven van sloffen sigaretten aan relaties.

Volgens de zondagse editie van het Volksdagblad gaan de maatregelen nog lang niet ver genoeg. „Er moet een nationaal rookverbod komen’’, aldus de partijkrant die doorgaans erg begaan is met de stabiliteit in China. Geleidelijk aan moet de productie van tabak geheel worden verboden, aldus het revolutionaire commentaar.

    • Oscar Garschagen