Scorseses gelaagde, maar grootste mislukking

Zien Film

Gangs of New York, Martin Scorsese, 2002

RTL 5, 23:20-02:35u.

Over de vraag wie de belangrijkste, actieve Amerikaanse filmmaker is bestaat tamelijk brede consensus. Martin Scorsese (New York, 1942) maakt weleens een film waarvan het onderwerp je koud laat (Kundun, 1997), maar op een mislukking, of een film zonder ambitie en allure, zul je hem niet snel kunnen betrappen.

Gangs of New York, Scorseses grootscheepse reconstructie van het etnische geweld in de straten van zijn geboortestad in het midden van de negentiende eeuw, is wellicht de meest gecompliceerde en meest geladen, gelaagde en pretentieuze film die hij tot nu toe voltooide; tegelijkertijd zou je het ook zijn grootste mislukking kunnen noemen, al was het maar omdat Gangs of New York voortdurend uit de naden barst.

De uiteindelijke versie bedraagt twee uur en drie kwartier, maar bevat stof voor een film van zeker vijf uur. Het effect van die samenballing van stuk voor stuk bewonderenswaardige scènes is groeiende onverschilligheid door de permanente druk op de kijker. Honderd en vijf en zestig minuten louter hoogtepunten leidt tot afstomping, ergernis over de totale afwezigheid van rustpunten of mogelijkheid tot bezinning of verdieping, zodat de moordpartijen en orgiastische geweldscènes nog slechts schouderophalend kunnen worden aangenomen.

Hans Beerenkamp