‘Scooters niet meer op fietspad in A’dam’

De gemeente Amsterdam gaat nog dit jaar snorscooters op het fietspad verbieden. Ook wil de stad een helmverplichting voor alle scooterrijders. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Van der Laan gisteren in het tv-programma Buitenhof.

Amsterdam werkt hierin samen met de gemeenten Den Haag, Rotterdam en Utrecht die ook kampen met scooteroverlast op de fietspaden. De vier grote steden stuurden in december vorig jaar gezamenlijk een brief over een helmverplichting voor scooters naar de ministers van Verkeer en Justitie. De gemeenten schrijven dat fietsen in de stad steeds onaantrekkelijk wordt „door intimiderende, langsracende scooters”.

Nu wordt wettelijk nog onderscheid gemaakt tussen snorscooters met blauw kenteken en brommers met een geel kenteken. Anders dan brommers mogen snorscooterberijders zonder helm op het fietspad rijden. Volgens de gemeente Amsterdam rijdt 77 procent van de snorscooters harder dan de toegestane 25 kilometer per uur. In Amsterdam vallen ieder jaar ongeveer 15 dodelijke verkeerslachtoffers. In bijna de helft van de ongelukken zijn er scooters bij betrokken.

Ook zei Van der Laan dat het Openbaar Ministerie in Amsterdam de hulp van het leger heeft ingeroepen voor de bestrijding van inbraak. Een woordvoerder van het OM bevestigt dat militairen „technische ondersteuning” hebben verleend met onder meer nachtkijkers en andere apparatuur. Dat gebeurde samen met de politie met als doel zoveel mogelijk mensen tegelijk te kunnen inzetten. Hij kon de bewering van Van der Laan in Buitenhof nog niet bevestigen dat het aantal inbraken in de wijk waar het leger werd ingezet „met 30 tot 50 procent” is gedaald.