Premier Erdogan voor overdoen rechtszaken tegen oud-militairen

De Turkse minister-president Tayyip Erdogan.
De Turkse minister-president Tayyip Erdogan. Foto EPA / Sedat Suna

De Turkse minister-president Tayyip Erdogan steunt het leger in zijn oproep om rechtszaken tegen honderden oud-militairen opnieuw te voeren, schrijft persbureau Reuters. Deze militairen worden ervan verdacht een coup tegen de regering te hebben voorbereid.

Erdogan:

“Wij hebben geen probleem met een nieuwe rechtszaak, zolang deze plaatsvindt binnen de kaders van de wet. We zijn klaar om te doen wat moet gebeuren.”

Het Turkse hof liet in oktober weten dat het vasthoudt aan de veroordeling van de gepensioneerde militaire top. Die zou een decennium geleden hebben geprobeerd de regering omver te werpen. Het leger diende vorige week een aanklacht in tegen de veroordelingen, omdat bewijzen zouden zijn vervalst.

Draai Erdogan

Volgens de BBC lijkt het erop dat de Turkse premier een draai heeft gemaakt. In de eerste jaren van zijn regering probeerde Erdogan achter de schermen de macht van het leger in te perken. Dat Erdogan nu voor het opnieuw voeren van rechtszaken is wijst erop dat hij zich achter de legertop schaart.

Deze zaken vinden plaats in een tijd waarin diverse ministers uit Erdogans regering zijn ontslagen na beschuldigingen van corruptie. Eerder beschuldigde de premier de politie en de rechterlijke macht ervan een plot te hebben georganiseerd die leidde tot het ontslag van de ministers.