Natuurtalent met de stem van een engel

Phil Everly (1939-2014)

Met zijn broer Don vormde Phil de invloedrijke Everly Brothers.

Phil Everly

Intense samenzang, vurige tienerromantiek en jubelende gitaren vormden de bijzondere sound van The Everly Brothers. De zaterdag op 74-jarige leeftijd overleden Phil Everly was de jongste van de twee broers die vanaf eind jaren vijftig een grote stempel drukten op de zang in de popmuziek. Met de twee jaar oudere Don zong hij de sterren van de hemel in songs die een brug sloegen tussen country, rock’n’roll en hitparadepop. Phil’s tenor en Don’s bariton mengden zoals alleen de stemmen van elkaar feilloos aanvoelende bloedverwanten dat konden.

Ze waren de voorbeelden van de Beach Boys, The Beatles, The Hollies en Simon & Garfunkel, die de Everly Brothers bewonderden om hun messcherpe samenzang.

Al op jonge leeftijd zongen Don en Phil in het radioprogramma van hun ouders, de countryzangers Ike en Margot Everly. Hun natuurtalent als zingend duo bracht hen een platencontract dat na enkele flops in 1957 de millionseller Bye bye love opleverde. The Everly Brothers zongen in de beproefde stijl van countrygroepen als The Louvin Brothers, maar hun tekstonderwerpen raakten een snaar bij een jong publiek.

Het songschrijversechtpaar Boudleaux en Felice Bryant, zelf de ouders van opgroeiende tieners, raakte in songs als Wake up little Susie en All I have to do is dream aan de onuitgesproken seksuele fantasieën van de aanstormende tienergeneratie. De hoge stem van Phil bracht die opwinding over, terwijl de brave uitstraling van de broers er voor zorgde dat ze ook het oudere countrypubliek niet van zich vervreemdden.

Bye bye love was een unicum in de nog jonge rock’n’rollcultuur van eind jaren vijftig, met vier verschillende akoestische gitaarpartijen die andere muzikanten voor raadsels stelden door hun bijzondere ritmische en harmonische structuur. Graham Nash van (later) The Hollies hoorde het lied op de radio en nam zich heilig voor dezelfde opwinding in zijn muziek na te jagen. The Beatles baseerden hun eerste grote hit Please please me op The Everly’s Cathy’s clown en Brian Wilson stuurde zijn Beach Boys in de richting van close-harmonypop met stuwende ritmes en hoge stemmen, die zelfs uit de goedkope transistorradio’s van het tienerpubliek verstaanbaar bleven.

De invloed van The Everly Brothers klinkt door in alle popmuziek die gebruik maakt van intens vervlochten samenzang. Crosby, Stills & Nash, The Eagles, The Little River Band en ook de Nederlandse artiesten Acda & de Munnik en Nick & Simon zijn schatplichtig aan de bevlogen tweestemmigheid van de broers.

Op het persoonlijk vlak was de band tussen Don en Phil minder harmonieus. In 1973 liepen hun onderlinge twisten zo hoog op dat Phil bij een concert in Californië zijn gitaar kapot sloeg. Het leidde tot een breuk van tien jaar, die eindigde met een emotioneel reünieconcert in Londen. Paul McCartney eerde de Everly’s door de hit On the wings of a nightingale voor ze te schrijven.

Phil Everly, die stierf aan een longziekte na tientallen jaren van kettingroken, wordt ook geëerd om zijn solowerk. Het album Star Spangled Springer uit 1973 geldt als een vergeten meesterwerk van de countryrock. Hij had de stem van een engel.

    • Jan Vollaard