Minister Kamp ‘kan niets meer doen’ voor aluminiumfabriek Aldel

De failliete aluminiumfabriek Aldel in het Groningse Delfzijl. Foto ANP / Remko de Waal

Minister van Economische Zaken Henk Kamp is er niet uit gekomen met vakbond FNV Metaal en de ondernemingsraad van aluminiumfabriek Aldel. Dat heeft FNV Metaal vandaag laten weten na een gesprek tussen de partijen in Den Haag over het faillissement van Aldel.

De minister zou hebben aangegeven niets meer te kunnen doen voor Aldel en andere bedrijven die in de problemen komen door te hoge energieprijzen. De bond wil dat de minister de energieheffingen afschaft zodat de fabriek in Delfzijl kan concurreren met fabrieken in Duitsland, waar de energie relatief veel goedkoper is. Volgens Kamp is dat echter ongeoorloofde staatssteun, schrijft persbureau Novum. Albert Kuiper van FNV Metaal beticht Kamp tegenover het persbureau daarom van “onwil”:

“De minister wil geen risico lopen met Brussel en heeft niet bewogen. Onacceptabel, want landen zoals Italië doen dat wel gewoon. Dit is te treurig voor woorden.”

Kuiper wil met de betrokkenen bijeen gaan zitten om de vervolgstappen te bespreken. Klaas Pijper, voorzitter van de ondernemingsraad van Aldel, heeft de minister gevraagd naar Delfzijl te komen “en met de mensen te praten”. Pijper:

“Hij heeft aangegeven dat serieus te overwegen om zijn standpunt uit te leggen. Daar houden wij hem aan. We zullen hem een warm welkom geven. Als hij besluit om op korte termijn niet te komen, dan gaan we alsnog naar Den Haag. We geven de strijd niet op en gaan door om de stekker weer in het bedrijf te krijgen. Dat is aan de minister, want de bedrijfsvoering is goed, de aandeelhouder wil en de werknemers willen.”

Update 20.30 uur: Het ministerie van Economische Zaken laat in een reactie aan nrc.nl weten dat Kamp wel, als zich een mogelijkheid voordoet, altijd bereid zou zijn om bij te dragen aan een oplossing voor Aldel. In de huidige situatie is dat volgens het ministerie echter niet mogelijk. “Het ministerie heeft de afgelopen tijd veel gedaan en geprobeerd om Aldel te helpen”, aldus de woordvoerder:

“Het ministerie heeft Aldel een overbruggingskrediet van acht miljoen euro verstrekt, te veel betaalde systeemkosten voor het gebruik van het energienet aan bedrijven als Aldel terugbetaald en de energierekening is wel lager geworden om dit soort bedrijven te ontlasten.”

Aldel bleef echter verlies draaien. De overheid kan volgens het ministerie “niet zomaar bedrijven redden”. “Het is de directie van Aldel die het faillissement voor het bedrijf heeft aangevraagd.”

Vlak voor 31 december failliet

Aldel, gevestigd in de provincie Groningen, werd vlak voor de jaarwisseling failliet verklaard. Achthonderd mensen raken hun baan kwijt door de sluiting. Kamp deed in oktober nog wel een handreiking naar Aldel door onder andere het genoemde overbruggingskrediet te verstrekken, maar dit had niet het beoogde effect.

Meer dan duizend mensen demonstreerden afgelopen vrijdag tegen de sluiting van Aldel en liepen een protestmars naar het gemeentehuis. Onder luid gejuich werd toen een brief van minister Kamp verbrand.

    • Anouk van Kampen