Der Spiegel pakt uit met Sylvie

Foto ANP

Onder het trefwoord ‘Kultur’ heeft het vooraanstaande Duitse opinieblad Der Spiegel deze week maar liefs vier bladzijdes uitgetrokken om het cultureel fenomeen Sylvie van der Vaart te duiden.

Het intro van het artikel ‘Van der Rolle’: „Ze was de helderste ster op de Duitse boulevard. Sylvie van der Vaart had het draaiboek van haar leven stevig in de hand. Maar toen werd de halve natie er getuige van hoe zij de controle verloor. Over de treurigheid van het triviale.” Vervolgens komt het fotomodel en de tv-presentatrice die vorig jaar scheidde van voetballer Rafael van der Vaart aan het woord over haar scheiding en de nasleep.

De journalist van het artikel houdt slechts één slag om de arm: „Als men vrouw was geweest en voor een vrouwenblad had gewerkt, dan had men nu routinematig maar correct geschreven: ‘zij ziet eruit als een engel’, maar als man die voor Der Spiegel werkt, gaat dat natuurlijk niet.”

Verder mag Sylvie Meis, zoals ze inmiddels weer heet, uitgebreid stilstaan bij de rampen die haar overkwamen. Meis bespiegelt: „De mensen geloven dat ze er recht op hebben dat ik ze entertain. Dat ze iedere dag een nieuw vervolg willen (ze ademt kort in) als in een tv-serie. Maar dit jaar was waanzin. Ik wil eindelijk weer vrij zijn. Dat is een mensenrecht.”

Verder: „Controle is te belangrijk voor mij. Dat was ook het probleem met dit jaar. Ik had de controle verloren. Ik had het gevoel werkelijk weerloos te zijn. Als de begeerte van de mensen en de begeerte van de pers samenkomen, dann ist das Scheisse.”

Meis ziet erg uit naar het einde van het rampjaar 2013. Na het presenteren van de show Let’s Dance, Let’s Christmas treft de journalist haar in de kleedkamer: „Liggend legt ze haar armen achter het hoofd en zegt dat het over een paar dagen eindelijk voorbij zal zijn. En dan roept zij, in de stilte van de kleedkamer: Freedom! Finally Freedom!”