Kennis = (koop)kracht 1 Hoe hoog was in 2013 een modaal inkomen?2 Wat kost een voordelig bruin brood?3 Wat krijgt een alleenstaande dit jaar bruto aan AOW? Vanaf welke leeftijd?4 Hoe hoog was het gemiddelde inkomen in Nederland in het afgelopen jaar?6 Hoeveel heb je minimaal nodig om rond te komen?8 Kan het zijn dat je bij een achteruitgang in je inkomen recht krijgt op toeslagen?7 Hoeveel weekgeld krijgt een alleenstaande die in de schuldsanering zit? Wat moet daarvan worden betaald?5 Richard heeft inkomen van €1400 per maand, moet vaak naar huisarts maar niet naar specialist. Hij heeft een buffer (minder dan een ton) en koos een budget basisverzekering met maximaal eigen risico. Slim? 9 Wat kost het voordeligste bakje koffie en wat het duurste?10 Hoeveel procent van de van/voor- aanbiedingen blijkt niet te kloppen?

Velen kijken reikhalzend uit naar het ‘loonstrookje’ voor het nieuwe jaar. Maar wat weten we eigenlijk over inkomens, uitkeringen, tarieven? Weinig, weet Marieke Henselmans.

Een bulldozer aan het werk bij een kolenmijn in Kentucky. 40 procent van de uitstoot van CO2 in de VS komt door kolen. Het is de meest vervuilende energiebron. Foto AFP

Als een leuke, slimme presentator een jaarinkomen van anderhalve ton typeert als „een hoger middeninkomen” zijn we er als de kippen bij om van een pijnlijke blunder te spreken.

Maar wat hebben wij eigenlijk aan financiële basiskennis in huis? Volgens mij veel te weinig.

Sinds de jaren tachtig is onze welvaart enorm gegroeid. Het bijhouden van een huishoudboekje werd daardoor gezien als een sneue, pietluttige bezigheid, alleen noodzakelijk voor arme drommels. De aflossingsvrije hypotheek werd uitgevonden, een product waarmee banken bij huiseigenaren tot aan hun dood maximale rentebedragen konden binnenhalen. Omdat het niet de bedoeling was dat de klanten dat zouden begrijpen werd een hypotheekadvies zo’n ingewikkeld verhaal dat klanten na tien minuten gegoochel met cijfers, en verhalen over ‘dief van eigen portemonnee’, vroegen waar ze konden tekenen. Nu zitten de huiseigenaren met de gevolgen. Sinds het begin van de crisis begint er wel enige ongerustheid door te dringen. Wat als we werkloos worden of gaan scheiden? Krijgen we dan veel minder geld, en hoe rampzalig is dat?

Maar de vaardigheid om de eigen geldzaken te beheren, de meest simpele kennis over rondkomen blijkt verdwenen. De meeste consumenten hebben geen goed overzicht over hun financiën, noch inzicht in wat hun te wachten staat in geval van een inkomensdaling. Niet weten en niet snappen maken samen bang. En die angst maakt je weer een speelbal van de commercie. Mijn tip is zelfverzekerder worden door te leren over geldzaken. Geldzaken zijn leuk, vooral als je de slag te pakken krijgt.

Wil je weten hoe gedegen jouw kennis is over geldzaken? Maak dan de quiz op deze pagina. Eigenlijk zou iedereen op al deze vragen grofweg het antwoord moeten weten.