‘Kamervoorzitter Van Miltenburg gaat in gesprek met fractievoorzitters’

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg nadat ze een handkus kreeg van premier Rutte, voor aanvang van een Kamerdebat in december. Foto ANP / Martijn Beekman

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg gaat individuele gesprekken voeren met de fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend.

In de radio-uitzending De Overnachting zei Van Miltenburg (VVD) zaterdagnacht dat ze niet van plan is om te stoppen als Kamervoorzitter. “Ik zie daar helemaal geen reden voor”, zei de politica.

“Ik denk dat ik nog steeds veel te brengen heb en de meerderheid van de Kamer steunt mij daar volkomen in, dan zie ik geen reden om te twijfelen of ik op de goeie plek zit.”

Verschillende fractievoorzitters bevestigen tegenover de Volkskrant dat Van Miltenburg hen net voor het kerstreces heeft benaderd om een gesprek te voeren met alle twaalf fractievoorzitters.

Van Miltenburg zei spijt te hebben van het feit dat ze niet ingreep nadat PVV-leider Wilders tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen D66-leider Pechtold een ‘klein miezerig mannetje’ noemde. “Dat had ik anders kunnen doen”, zei ze daarover.

‘Van Miltenburg totaal ongeschikt’

In de Volkskrant uitten leiders van ten minste acht fracties afgelopen december anoniem kritiek op Van Miltenburgs functioneren. Zo werd ze “totaal ongeschikt” genoemd en was “de functie een maatje te groot voor haar”. Het zou “niet in het belang van de politiek” zijn als ze de drie jaar die het kabinet mogelijk nog zou kunnen zitten, ook zou blijven zitten.

Van Miltenburg was in de Kamer betrokken bij een reeks incidenten. Zo was er het voorval rond PvdA-Kamerlid Khadija Arib, die Van Miltenburg na de zomer even verving. PVV-leider Geert Wilders zei dat “het nooit zal wennen, een Marokkaanse met de Koran voor haar neus in de Nederlandse Tweede Kamer”. De Kamer verweet het Van Miltenburg, opvolger van PvdA’er Gerdi Verbeet, dat ze het niet opnam voor Arib.

Voor de zomer verliet Van Miltenburg de Tweede Kamer in tranen, nadat CDA-leider Sybrand van Haersma Buma haar sturend optreden verweet.

Van Miltenburg in het Radio 1-programma De Overnachting:

    • Marije Willems