Iran nog niet uitgenodigd voor vredesoverleg Syrië

De speciale VN-gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, op 20 december, bij een persconferentie over de Syrische vredesbesprekingen. Foto AFP / Fabrice Coffrini

Iran is nog niet uitgenodigd voor de vredesbesprekingen die later deze maand in Zwitserland plaatsvinden over Syrië. Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties, die vandaag de eerste uitnodigingen hebben verstuurd, laten weten aan persbureau AP. Secretaris-generaal Ban Ki-moon is er echter wel een voorstander van dat Iran wordt uitgenodigd.

Wie wordt uitgenodigd, hangt af van de landen die het initiatief namen tot de besprekingen; Rusland en de Verenigde Staten. De lijst met genodigden is 20 december al goedgekeurd, maar welke landen er precies op staan, is onbekend.

Rusland en de VS zijn het nog niet eens over de rol die Iran zou spelen in de vredesonderhandelingen. De VN hopen dat een extra overleg tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn ambtsgenoot Sergej Lavrov tot een doorbraak leidt. Volgens Kerry kan Iran ook een “constructieve rol” spelen vanaf de zijlijn.

VS tegen Iraanse deelname

De VS hebben bezwaar gemaakt tegen Iraanse deelname, onder andere omdat Iran niet heeft opgeroepen tot het instellen van een interim-regering in Syrië. Daarnaast steunt het land shi’itische milities in de Syrische burgeroorlog, zoals de Libanese groepering Hezbollah. Iran geldt zodoende als een van de belangrijkste bondgenoten van president Assad.

Aan de eerste besprekingen, op 22 januari in Montreux, zullen naar schatting zo’n twintig ministers van Buitenlandse Zaken meedoen. Het echte vredesoverleg begint op 24 januari in het hoofdkantoor van de VN in Genève. De hoop is dat zowel president Assad als leden van de Syrische oppositie meepraten.

De strijd tussen sunnieten en shi’ieten in het Midden-Oosten wordt steeds heviger. Op de achtergrond speelt een machtsstrijd tussen Saoedi-Arabië en Iran. Lees het hele verhaal hier.

    • Laura Klompenhouwer