Iraakse premier verzoekt inwoners Falluja militanten te verjagen

De Iraakse premier Nouri al-Maliki spreekt met aanhangers in Bagdad. Foto Reuters/ Ahmed Saad

De Iraakse premier Nouri al-Maliki verzoekt de inwoners en stammen in de westelijk gelegen stad Falluja de Al-Qaeda-militanten uit hun stad te verjagen. Zo kan een groot gevecht om de stad in de provincie Anbar worden voorkomen, zei de premier vandaag op de staatstelevisie, meldt persbureau AP.

Al-Maliki riep het Iraakse leger op woonwijken te ontzien bij de tegenaanval op de aan Al-Qaeda gelieerde extremistische beweging ISIS (Islamitische Staat van Irak en de Levant). De militanten hebben grotendeels de controle over Falluja, net als over de andere grote stad in Anbar, Ramadi. Het leger probeert deze twee belangrijkste steden in de provincie te heroveren.

De premier liet zich niet uit over hoe de inwoners van Falluja de ISIS-strijders zouden moeten verjagen. Ook gaf hij nog geen uitsluitsel of een aanval van het leger ophanden is.

Rebellen vallen ISIS-bolwerk in Raqqa aan

Syrische rebellen hebben vandaag in buurland Syrië de noordelijke stad Raqqa aangevallen, een bolwerk van ISIS. Ze hebben daar volgens persbureau AFP 50 gevangenen bevrijd. Het is de volgende stad in het land waar rebellengroepen met elkaar slaags zijn geraakt.

Met de aanval in het oosten van het land, nadat er eerder werd gevochten in de noordwestelijke provincies Aleppo en Idlib, lijken de gematigder rebellen ISIS geheel uit het land te willen verjagen, meldt persbureau AP.


Grotere kaart weergeven

Strijd tussen rebellengroepen

ISIL, de Iraakse tak van Al-Qaeda, mengde zich vorig jaar in de Syrische burgeroorlog. De extremistische sunnieten strijden tegen het regime van de shi’itische (alawatische) president Bashar al-Assad, net als andere rebellengroepen. Maar de laatste maanden strijden de gematigde rebellengroepen ook tegen de extremistische groepen. Beide lijden grote verliezen, wat weer winst is voor Assad.

    • Frank Huiskamp