In België zijn ze wel een tikkeltje bezorgd

verslaggever

„Dansen en drinken. Dat komen busladingen vol Nederlandse jongeren vanaf 1 januari doen”, meldde het Belgische VTM Nieuws vorige maand. Want in Nederland mogen jongeren onder de 18 sinds 1 januari dit jaar geen alcohol meer kopen, maar in België is de wet onveranderd. Daar mag je vanaf 16 jaar alcohol bestellen. De burgemeester van Bree – een stad net over de grens bij Valkenswaard – reageerde bezorgd. „Het is geenszins het geval dat eenieder zich hier buiten westen kan drinken.”

Aanleiding voor de ophef is het plan van twee Brabantse twintigers. Zij willen vanaf 1 februari busreizen naar België aanbieden voor jongeren van onder de 18. Er zijn opstapmogelijkheden op zeventig verschillende locaties in het zuiden van Nederland. De jongeren worden naar clubs in België gebracht en na het stappen weer afgezet bij de opstapplek.

Jos Neyens, korpschef van politiezone Noordoost-Limburg, denk niet dat er veel voorstellingsvermogen voor nodig is om te begrijpen hoe het er in die bussen aan toe gaat. „Als je naar sommige tv-programma’s kijkt van de Nederlandse zenders, wat er ook in Ibiza enzo gebeurt”, zei hij op het Belgische Radio 1. Hij kan zich „best indenken” wat er gebeurt als je een groep jongeren „samenpropt in een bus”. „Als dit georganiseerd gaat gebeuren, dan moeten we ons gaan beraden hoe we hiermee omgaan.”

Maar zijn de zorgen terecht? De Nixpress heeft nog niet zoveel kaarten verkocht, zegt initiatiefnemer Rick van Heeswijk. Maar dat heeft volgens hem vooral te maken met het feit dat de bussen vanaf 1 februari gaan rijden. „Op dit moment is het dus nog niet zo interessant om te bestellen.” Van Heeswijk maakt zich geen zorgen: „De website wordt nog goed bezocht en we verwachten daarom ook dat het helemaal goed moet gaan komen.”

Belgische discotheken zien vaker bussen met Nederlandse jongeren. Bijna altijd zijn het particuliere initiatieven. „We vinden dit ook een goed idee en stimuleren het. Zo vermijden we vermoeide of dronken automobilisten op de baan”, zegt de woordvoerder van discotheek Noxx in Antwerpen. Ook hij verwacht meer Nederlandse jongeren. Maar dan wel op donderdag- en vrijdagavond. Want alleen dan is de discotheek toegankelijk voor 16 jaar en ouder. Op zaterdag moet je 18 zijn om binnen te komen. „Dan is 40 procent van de bezoekers al Nederlands.”

„Het is hier wel in het nieuws geweest”, zegt een woordvoerder van Highstreet, een discotheek in Hoogstraten, tegen de Nederlandse grens. „We verwachten dat het aantal bezoekers toeneemt vanaf februari. Dan pas gaan de bussen rijden.” Maar hoeveel Nederlandse bezoekers er komen durft hij niet te zeggen. „We verkopen alleen tickets aan de deur, dus dat is moeilijk in te schatten.”

Extra maatregelen naar aanleiding van de ophef zijn nog niet genomen, laat een woordvoerder van politiezone Noordoost-Limburg weten. „De wet is pas sinds een week veranderd. Er zijn dus nog geen redenen geweest om extra te controleren. Het is maar afwachten hoe het gaat verlopen.”

    • Romy van der Poel