Illinois ‘rampgebied’ door kou - in Nederland zachtste 6 januari ooit

De gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois heeft vandaag de hele staat tot rampgebied verklaard in verband met het extreme winterweer. Dat meldt nieuwszender CBS.

Een man loopt langs de oever van Lake Michigan in Chicago, Illinois. Het is in het noordoosten van de VS ongewoon koud.
Een man loopt langs de oever van Lake Michigan in Chicago, Illinois. Het is in het noordoosten van de VS ongewoon koud. Foto Reuters / Jim Young

De Amerikaanse staat Illinois is vandaag vanwege het extreme winterweer uitgeroepen tot rampgebied. Zelfs voor sneeuwschuivers en strooiwagens is er door de grote hoeveelheden sneeuw en de extreme koude geen doorkomen meer aan, zei gouverneur Pat Quinn. Dat meldt nieuwszender CBS.

De National Guard wordt ingezet om mensen die in de sneeuw zijn gestrand, bij te staan. Sommige mensen moesten worden gered met sneeuwscooters. Op luchthaven O’Hare bij Chicago werd vanochtend een temperatuur van -27 graden Celsius gemeten.

In sommige delen van Illinois is zaterdag en zondag zo’n dertig centimeter sneeuw gevallen. De autoriteiten waarschuwen mensen alleen naar buiten te gaan als het niet anders kan.

De extreme kou houdt waarschijnlijk nog tot woensdag aan. Het buitengewone winterweer in het oosten en middenwesten van de Verenigde Staten wordt veroorzaakt door een zogenoemde polaire vortex. Sky News deed een poging dit fenomeen uit te leggen:

Ook ‘extreem’ weer in Europa

De winterdepressie in de VS en Canada zorgt de komende dagen juist voor relatief hoge temperaturen in Noordwest-Europa. Vandaag was het in Nederland 14 graden Celsius. Het is de zachtste 6 januari ooit gemeten. De vraag is volgens dit filmpje van de NOS of dat erg is. “De winter heeft nog tijd genoeg.”

Abnormaal weer was er ook in Groot-Brittannië, waar vandaag in het zuidwesten enorme golven van ruim acht meter te zien waren. De kustgebieden van Wales en Noord-Ierland werden opnieuw getroffen door harde wind en hevige regenval.