Eusébio, één van de beste voetballers. Wie hoort er nog meer in de top vijf?

Tienduizenden mensen hebben vandaag een laatste eer bewezen aan Eusébio da Silva Ferreira. Met zijn dood verloor de wereld een van zijn beste voetballers. Hij was minder bekend dan Cruijff of Maradona, maar wordt vaak in hetzelfde rijtje genoemd. Wie worden door kenners eigenlijk gezien als de beste voetballers aller tijden?

Het stoffelijk overschot van Eusébio wordt de arena van Benfica ingereden, terwijl fans hem een laatste eer bewijzen. Foto AP / Francisco Seco

Tienduizenden mensen hebben vandaag in Lissabon een laatste eer bewezen aan Eusébio da Silva Ferreira, ook bekend als de Zwarte Panter of de Zwarte Parel. Met zijn dood op 71-jarige leeftijd verloor de wereld een van de beste voetballers ooit. Een legende en nationale held van Portugal, waar de regering drie dagen van nationale rouw heeft afgekondigd. Hij was misschien minder bekend dan Cruijff, Maradona of Pelé, maar wordt vaak in hetzelfde rijtje voetbalgrootheden genoemd.

Wie worden door kenners nog meer gezien als de beste voetballers aller tijden? NRC vroeg het Foppe de Haan, Ben de Graaf, David Endt.

Eerst een van de hoogtepunten uit de voetbalcarrière van Eusébio: het WK in 1966, waar hij topscorer werd met negen doelpunten.

Foppe de Haan

1. Voor voetbaltrainer Foppe de Haan - onder wiens leiding Jong Oranje tweemaal Europees kampioen werd - staat de Braziliaan Garrincha op de eerste plek. “Ik was nog heel klein, maar Garrincha was echt fantastisch op het WK van 1958 in Zweden.”

2. Stanley Matthews. Rechtsbuiten van Stoke City, Blackpool en Engeland.

3. Johan Cruijff. Aanvaller van Ajax, Barcelona en Nederland.

4. Eusébio

5. Abe Lenstra. Aanvaller van Sc Heerenveen en SC Enschede.

Ben de Graaf

1. Sportjournalist Ben de Graaf kiest voor Lionel Messi. “Eusébio had een enorm goede dribbel. Een gazelle. Nu zie je dat alleen bij Messi. Die staat ver boven alle anderen.”

2. Johan Cruijff

3. Pelé. Aanvaller van Santos FC en Brazilië.

4. Eusébio
5. Franz Beckenbauer. Libero van Bayern München en West- Duitsland.

David Endt

1. Sportjournalist David van Endt zet Maradona - Spelbepaler van Napoli en Argentinië- op één. “Het is altijd lastig om zo’n lijstje te maken. Misschien moeten Messi en Cristiano Ronaldo er ook al in, maar die zijn nog bezig met hun carrière. Het is lastig inschatten hoe ver zij nog zullen komen. Wel vond ik Maradona de beste.”

2. Pelé

3. Johan Cruijff

4. Franz Beckenbauer

5. Eusébio

Wie is volgens jou de beste voetballer aller tijden? Laat het weten in de comments hieronder.

Lees hier de necrologie die vandaag in NRC Handelsblad verscheen.

    • Laura Klompenhouwer