Eerste Nederlandse militairen op weg naar Mali

De eerste Nederlandse militairen zijn vanmiddag zoals gepland vanaf Schiphol vertrokken naar Mali. Dat meldt persbureau Novum. De groep van veertien gaat in de oostelijke plaats Gao voorbereidingen treffen voor de komst van de hoofdmacht in maart.

Een militair neemt afscheid voorafgaand aan het vertrek vanaf Schiphol naar Mali. Foto ANP / Robin Utrecht

De eerste Nederlandse militairen zijn vanmiddag zoals gepland vanaf Schiphol vertrokken naar Mali. Dat meldt persbureau Novum. Ze werden op de luchthaven vergezeld door hun familieleden en kinderen.

De groep van veertien gaat in de oostelijke plaats Gao voorbereidingen treffen voor de komst van de hoofdmacht in maart. Nederland neemt deel aan de missie van de Verenigde Naties in Mali, de United Nations Multidimensional Integrated Stabilisation Mission (Minusma), om de stabiliteit in het land te herstellen en de bevolking te beschermen tegen geweld.

De meeste militairen, die vooral gaan helpen met inlichtingenwerk, vertrekken over twee maanden. De blauwhelmen die vandaag al in het Afrikaanse land arriveren, gaan het Nederlandse kamp met werk- en slaapplekken opbouwen. Ook zorgen zij ervoor dat alles op het gebied van logistiek, infrastructuur en materieel gereed is op het moment dat hun collega’s in maart arriveren. Een woordvoerder van Defensie kon nog niet zeggen wanneer dit precies is:

“Dat hangt af van hoe snel het kampement is opgebouwd. De komende twee weken vertrekt in ieder geval nog een kleine groep om de veertien militairen die vandaag vertrekken te ondersteunen.”

Eind vorig jaar ingestemd met missie naar Mali

Het kabinet besloot eind vorig jaar op verzoek van de VN zo’n 380 mensen, voornamelijk militairen, naar Mali te sturen. In Mali woedt al jaren een strijd tussen de officiële regering en islamistische rebellen die vooral vanuit het noorden opereren.

De Minusma-missie is de op drie na grootste van de VN en ging op 1 juli van start onder leiding van oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders. Momenteel zijn in het hoofdkwartier van de VN-missie in Mali al Nederlandse militairen werkzaam.

De Nederlandse bijdrage duurt in principe twee jaar. Daarna wordt de bijdrage geëvalueerd en valt een besluit over eventuele verlenging. De kosten worden geraamd op 137,5 miljoen euro.

    • Anouk van Kampen