Eerste liquidatie van 2014 in A’dam

Slachtoffer van aanslag afgelopen weekend was zakenpartner van crimineel die straf uitzit in Turkije

Een 39-jarige man die zaterdagavond in Amsterdam-Nieuw-West werd neergeschoten, is volgens de politie geliquideerd. „De man is schijnbaar zonder directe aanleiding gericht neergeschoten”, zegt een woordvoerder. Agenten troffen de man even na half elf zwaargewond aan tussen de geparkeerde auto’s in de Slauerhoffstraat. Reanimatie door ambulancepersoneel ter plaatse mocht niet baten.

Diverse getuigen hebben tegenover de politie verklaard dat ze meerdere schoten hebben gehoord. De politie berichtte gisteren dat ze zoekt naar één verdachte. Een intensieve zoektocht zaterdagnacht had geen resultaat. Het slachtoffer was op het moment van de aanslag in gezelschap van zijn vrouw en twee jonge kinderen. Zij zijn niet gewond geraakt.

Het is, in het eerste weekend van het nieuwe jaar, de eerste liquidatie na het ‘recordjaar’ 2013, waarin in Amsterdam 23 mensen door geweld om het leven zijn gekomen. Dat is een trendbreuk na jaren waarin telkens minder (18, 17, 16) moorden in de hoofdstad werden gepleegd. In stadsdeel Nieuw-West werden afgelopen jaar zeven moorden gepleegd – de geliquideerde man in de Slauerhoffstraat niet meegerekend.

Het gaat om een horecaondernemer van Turkse afkomst – volgens berichten die de Amsterdamse politie niet wil bevestigen. De man zou in de jaren negentig de oprichter en eigenaar zijn geweest van discotheek The Sand, een grote en populaire uitgaansgelegenheid in het Westelijk Havengebied. Deze zaak zou hij hebben geopend samen met Atilla Ö., een Turkse crimineel, wiens naam is opgedoken in de meest besproken liquidatiezaak van de laatste jaren. Atilla, die op dit moment in Turkije een langjarige gevangenisstraf uitzit, stond namelijk op de dodenlijst waarmee kroongetuige Peter la S. als huurmoordenaar op pad was gestuurd.

De laatste keer dat de club – waar regelmatig acts optreden voor duizenden bezoekers – in het nieuws kwam, was in november toen chaos uitbrak na een schietpartij. Vroeg in de ochtend werden er drie schoten gehoord, maar hoewel de politie snel ter plaatse was, werden schutters noch slachtoffers gevonden. Alleen een kogelgaatje in een auto. Maart vorig jaar pleegden drie personen een overval op The Sand waarbij het personeel na afloop van een hiphop-optreden, onder bedreiging van vuurwapens, honderdduizend euro afhandig is gemaakt. Twee verdachten zijn aangehouden.