Een van de sterkste debuutfilms in jaren

kijken // Film Fruitvale Station Ryan Googler In 5 bioscopen Met: Michael B. Jordan, Melonie Diaz, Octavia Spencer. 4

Regisseur Ryan Googler kwam erachter dat hij zich anders gedroeg tegenover de politie dan zijn witte jaargenoten, terwijl hij zelf van huis uit altijd had meegekregen om altijd op zijn qui-vive te zijn als hij in contact kwam met de politie. Dat die achterdocht van veel Afro-Amerikanen niet uit de lucht komt vallen, bewijzen incidenten als met de 23-jarige Oscar Grant. Op basis van research naar Grant maakte Googler zijn speelfilmdebuut Fruitvale Station: een reconstructie van de laatste dag in het leven van Grant. Na het zien van de film kan elke kijker zich in hem inleven, al is het maar voor even. Een van de sterkste debuutfilms in jaren.

    • Peter de Bruijn