Een kijkje in het leven van de extravagante Kim Dotcom

Hij liet zijn achternaam ooit veranderen in ‘Dotcom’, was eigenaar van Megaupload totdat de FBI de site op zwarte zette, strijdt sinds januari 2012 voor internetvrijheid en beschouwt Amerikaanse lobbygroepen als zijn grootste vijanden. VICE sprak de flamboyante Kim Dotcom op zijn mansion in Nieuw-Zeeland.

Kim Dotcom praat met journalisten nadat hij op borgtocht is vrijgelaten in februari 2012.
Kim Dotcom praat met journalisten nadat hij op borgtocht is vrijgelaten in februari 2012. Foto EPA / David Rowland

Hij liet zijn achternaam ooit veranderen in ‘Dotcom’, was eigenaar van Megaupload totdat de FBI de site op zwarte zette, strijdt sinds januari 2012 voor internetvrijheid en beschouwt Amerikaanse lobbygroepen als zijn grootste vijanden. VICE sprak de flamboyante Kim Dotcom op zijn mansion in Nieuw-Zeeland.

De korte documentaire begint luchtig. Het team van VICE komt het landgoed van Dotcom opgereden en verbaast zich over de grootte. Samen met Dotcom lopen ze over de mansion, wordt er gespeeld met een segway, toont Kim Dotcom zijn Xbox-kamer en zien we ondertussen het interieur van zijn villa. Toch heeft de docu een serieuze insteek: praten over internetvrijheid.

Het landgoed van Kim Dotcom, buiten Auckland in Nieuw-Zeeland. Foto EPA / Elliot Kember

Dotcom werd in januari 2012 gearresteerd op verdenking van piraterij. Zijn website Megaupload zou het voor gebruikers mogelijk maken om illegaal bestanden te delen, zoals muziek, software en films. Volgens Dotcom is zijn arrestatie het werk van een aantal grote lobbygroepen in de Verenigde Staten die Dotcom als een bedreiging zien voor de auteursrechten. In reactie op zijn aanhouding is Dotcom de afgelopen tijd bezig geweest met een aantal initiatieven in zijn strijd voor internetvrijheid.

Zo is al een tijdje de opvolger van Megaupload, Mega, in de lucht. Het grote verschil met Megaupload is dat de gebruikers zelf het beheer en de verantwoordelijkheid over hun bestanden hebben. De site kreeg binnen twee uur 250.000 gebruikers.

In september van 2013 maakte Dotcom bekend dat hij opstapt als baas van Mega, om zich volledig te kunnen richten op de auteursrechtenzaak die nog altijd tegen hem loopt. Daarnaast liet hij weten plannen te hebben voor het oprichten van een politieke partij en een muziekdienst.

Rechter Nieuw-Zeeland: huiszoekingen onrechtmatig

De wijze waarop Dotcom in 2012 werd aangehouden was een goed voorbeeld van machtsvertoon. Tientallen zwaarbewapende agenten, twee helikopters en tientallen auto’s kwamen het megaterrein van Dotcom opgereden om de man aan te houden, zo is te zien in de documentaire. Middelen die normaal worden ingezet bij de aanhouding van gevaarlijke criminelen of terroristen. In juni 2012 bepaalde een Nieuw-Zeelandse rechter dat de huiszoekingen onrechtmatig waren en dat de FBI nooit gegevens had mogen kopiëren.

Bekijk hier de documentaire die VICE maakte: