Drie dagen rouw om Eusébio

Een van de beste voetballers aller tijden op 71-jarige leeftijd overleden

Sjaaltjes bij het Eusébio-monument voor het stadion van Benfica, gisteren. Foto Reuters

De Portugese regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd na het overlijden van oud-voetballer Eusébio. De aanvaller van Benfica en de Portugese nationale ploeg overleed zaterdagnacht aan de gevolgen van een hartaanval. Hij wordt beschouwd als een van de grootste voetballers aller tijden.

Onder grote belangstelling werd de kist met het lichaam van Eusébio gisteren naar het stadion van Benfica gebracht. Duizenden Portugezen betuigden de laatste eer aan de oud-voetballer. Voor Portugal was Eusébio een icoon, vergelijkbaar met Pelé voor Brazilië.

Eusébio speelde bij Benfica en bij de Portugese nationale ploeg in de voorhoede, in een tijd dat elftallen doorgaans met vijf aanvallers speelden. Als links- of rechtsbinnen, een positie vlak achter de echte spits, scoorde hij voor Benfica 317 doelpunten in 301 wedstrijden.

Diverse voetbalkenners roemen de kwaliteiten van Eusébio. Foppe de Haan, oud-trainer van sc Heerenveen en Jong Oranje: „Hij was vaardig in het passen, snel, kon goed koppen en scoorde veel. En hij was een echte teamspeler. Een vedette, maar dan in de goede zin van het woord.”

De in Mozambique geboren Portugees is „de beste Afrikaanse voetballer ooit”, zegt oud-sportjournalist Ben de Graaf. „Ik vond hem extreem sportief, in een vuile, grove tijd.” Sportauteur David Endt, oud-perschef van Ajax, noemt Eusébio „razendsnel, met een moorddadig schot in zijn rechterbeen. Een kanonnier eerste klas, bijna een antilope. Als hij op stoom was, was er geen houden aan.”

Alle drie de kenners scharen Eusébio bij de beste vijf voetballers uit de geschiedenis. Het was wel een andere tijd, met meer ruimte op het veld, zegt De Haan. „Maar de voetballers uit je jeugd blijven je altijd bij.”