Auteur Inferno komt naar Friesland, voor de paardenkeuring

Dan Brown Foto EPA

Hij komt voor de paarden, maar hij komt. Deze week is Dan Brown, een van de populairste schrijvers ter wereld, eindelijk in Nederland. Brown geeft een lezing en er is een persconferentie, maar het hoofddoel is privé: de jaarlijkse paardenkeuring van ‘Het Friesch Paarden-Stamboek’ te Leeuwarden. Daar worden hengsten geselecteerd voor het stamboek.

Brown en zijn vrouw zijn grote paardenliefhebbers. Ruim anderhalf jaar geleden meldde de schrijver van De Da Vinci Code en Inferno zich per mail bij de directeur van Het Friesch Paarden-stamboek. „Ik dacht: tsjonge, wat gaat hier nu gebeuren”, zegt directeur Ids Hellinga. „Hij bedankte ons voor het in stand houden van een bijzonder paardenras.” Het contact leidde tot een uitnodiging voor de keuring van dit jaar.

In Browns bestseller Inferno, waarvan in Nederland meer dan 250.000 exemplaren werden verkocht, laat de schrijver zijn hoofdpersoon Robert Langdon oog in oog staan met Friese paarden. Bij de keuring, die donderdag begint, zal Brown geen publiek optreden verzorgen. Wel zal zijn vrouw Blythe Brown donderdag en vrijdag deelnemen aan het muziektheaterspektakel Faderpaard in Leeuwarden. Zij presenteert haar act ‘Behind the Mask’. Hierin voeren, in de woorden van de organisatie, „vier mysterieuze ruiters op spectaculaire Friezen prachtig gecoördineerde dansroutines uit op krachtige, raadselachtige muziek”.

Thrillerfans hebben Dan Brown dan al in levenden lijve kunnen aanschouwen in de Stadsschouwburg in Amsterdam, waar hij morgen een door het John Adams Institute georganiseerde lezing geeft. Twee dagen later volgt een persconferentie in het Rijksmuseum. Die dag wordt bekend wat het best verkochte Nederlandse boek van 2013 was. Inferno geldt als favoriet.

    • Arjen Fortuin