Controle op doping kan veel beter

Twee van de mondiaal gezien grootste sportevenementen staan dit jaar op de agenda en op voorhand is er twijfel over de effectiviteit van de dopingcontroles, zowel bij de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji als het WK voetbal in Brazilië.

2013 was het jaar van de dopingbekente- nissen (Lance Armstrong, Michael Boogerd, andere wielrenners), maar ook onverminderd van topsporters die op het gebruik van verboden middelen werden betrapt. De Nederlandse zaalvoetbalinternational Dick Hulshorst, de Australische wielrenner Michael Rogers en anderen voegden zich recentelijk bij het rijtje gesnapte dopinggebruikers, dat in 2013 opvallend veel beoefenaars van de atletiek telde.

Toch wringt het bij de controles. Omineus was dat vorig jaar de directie van het antidopingbureau in Jamaica, een atletenwalhalla, opstapte na beschuldigingen over tekortschietende controles.

WADA, het wereldantidopingagentschap, nam de Brazilianen de dopingcontrole uit handen, omdat de kwaliteit van hun laboratorium niet wordt vertrouwd. Het Russische laboratorium in Moskou, met een filiaal in Sotsji, is voorlopig geschorst wegens onvoldoende kwaliteit van de dopingcontroles.

Hoewel dopingcontroles door nieuwe metingmethodes almaar geavanceerder kunnen worden, zijn de onderlinge verschillen tussen de laboratoria te groot om de factor toeval uit te schakelen. Simpel gezegd: het hangt er maar vanaf waar de sporter wordt gecontroleerd en welk laboratorium de stalen analyseert, of hij of zij inderdaad op doping wordt betrapt. Daarbij is het omgekeerde ook niet uitgesloten: de sporter die ten onrechte wordt geschorst.

Nederland, dat zelf niet meer over een eigen laboratorium beschikt, is geen vlekkeloos voorbeeld. De Dopingautoriteit ziet zich dit jaar financieel gedwongen om het aantal controles te verminderen, omdat de Lotto minder omzet had. Het is goed om dit te beseffen als sportbestuurders en politici weer hun verontwaardiging uiten over dopinggebruik. De vraag is of dat dan meer is dan verbaal vertoon.

In 2014 zullen opnieuw sporters op doping worden betrapt. Misschien nog wel het minst bij de grote evenementen, waar de ‘pakkans’ het grootst is. Mits de laboratoria hun zaakjes tijdig op orde hebben. Over de morele kant van dopinggebruik valt veel te zeggen, feit is dat de spelregels het verbieden. Het zou dus veel waard zijn als de willekeur uit de controles verdween.