Beluister het nieuwe album van Bruce Springsteen, High Hopes

De cover van het nieuwe album van Bruce Springsteen, High Hopes.

Het nieuwe album van Bruce Springsteen, High Hopes, komt pas op 10 januari uit, maar is hier nu al in zijn geheel te beluisteren. Popjournalist Jan Vollaard van NRC noemt het een “kleurrijke kliekjesplaat”.

Op het achttiende studio-album van Springsteen staat een twaalftal nieuw opgenomen studio-opnamen van gewilde podiumfavorieten, coverversies en oude nummers in nieuwe samenstellingen van zijn E Street Band. De zanger vertelde onlangs in een interview met Rolling Stone het volgende over de plaat:

“I was interested in putting this material together in some form because it sounded like it all fit together. You have to imagine that when I’m home or done with a tour I go into a studio and I’m surrounded by paintings that I’ve sorta half-finished. There might be something wrong with this one and I didn’t have time to finish this one. When I go into my studio, I’m surrounded by all my music that I haven’t released. I wait to see what’s going to speak to me.”

Tom Morello speelt grote rol op High Hopes

Het album, dat net als voorganger Wrecking Ball werd geproduceerd door Ron Aniello, werd tussen de shows van Springsteens laatste tour opgenomen. Op acht van de twaalf nummers speelt Tom Morello mee. De gitarist van Rage Against The Machine verving tijdens recente optredens in Australië tijdelijk rechterhand “Little” Steven van Zandt. Jan Vollaard is niet onverdeeld enthousiast over zijn rol op het album:

Een nieuwe versie van The ghost of Tom Joad pakt ongemakkelijk uit wegens Morello’s mechanische hakkelgitaar in scherp contrast met Springsteens empathische zang. Op American skin (41 shots), een livefavoriet sinds 2000, drukt Morello zijn nadrukkelijke stempel, net als in de gospel van Heaven’s wall en het met een wringende robotgitaar opgeluisterde Harry’s place.

Vollaard, die de plaat in NRC Handelsblad drie sterren geeft, noemt het “gebrek aan coherentie” als voornaamste bezwaar tegen het album.

Het koppelt het I’m on fire-achtige juweeltje Frankie fell in love aan de Iers getinte folksong This is your sword en het aan Springsteens vroege rock’n’rollheld Walter Cichon opgedragen The wall. Een drietal goed gekozen coverversies draagt bij aan een kleurrijke kliekjesplaat, met Just like fire would van punkzanger Chris Bailey (The Saints) en een akoestische bewerking van synthesizerduo Suicide’s Dream baby dream als waardig vulmateriaal.

Hoe goed Springsteen is in het naar zijn hand zetten van andermans nummers blijkt volgens Vollaard uit het titelnummer, dat al eens in een andere vorm op een EP uit 1996 verscheen:

Ooit een tamelijk onbenullige popsong van The Havalinas die nu op geïnspireerde wijze past in het terugkerende thema van hoop op een betere toekomst.

Drie nummers van het nieuwe album worden volgende week gebruikt in een aflevering van de serie The Good Wife.

Documentaire Springsteen and I

De NPS zond afgelopen zaterdag de documentaire Springsteen and I uit. Duizenden fans gaven gehoor aan de oproep van de makers om Springsteen in drie woorden te beschrijven. Kijk de de documentaire hieronder terug:

De volledige recensie van Jan Vollaard verschijnt morgen in NRC Handelsblad. Lees hier het Rolling Stone-interview met Bruce Springsteen over High Hopes. Het blad sprak ook met producer Ron Aniello over de totstandkoming van het album.

    • David Haakman