Afrikaanse terreurgroep dreigt met aanslagen op westerse doelwitten

Een Frans militair vliegtuig vertrekt van de Franse militaire basis in Gao, in het noorden van Mali. AFP / JOEL SAGET

Een terreurgroep die actief is in West-Afrika heeft via een een website in Mauritanië gedreigd met aanslagen op Franse doelwitten. Dat meldt persbureau AP. Ook bondgenoten van de Fransen in Mali lopen gevaar, waarschuwde de jihadistische groepering Mourabitounes.

De verklaring van de Mourabitounes werd zaterdag gestuurd naar het Agence Nouakchott d’Information, een site die wel vaker door jihadisten gebruikt wordt voor communicatie met de buitenwereld.

De Fransen en hun bondgenoten moeten volgens de verklaring onder meer rekening houden met vergeldingen voor de militaire interventie in Mali van vorig jaar. Mali had om hulp gevraagd, omdat het zwakke leger steeds meer terrein verloor op islamitische extremisten.

Eerste Nederlanders net weg naar Mali

Het dreigement komt voor Nederland op een gevoelig moment. Vandaag zijn de eerste Nederlandse blauwhelmen (kwartiermakers) vertrokken naar Mali om de komst van de hoofdmacht in maart voor te bereiden. Nederland zendt zo’n 380 militairen uit om bij te dragen aan de missie van de Verenigde Naties in Mali, de United Nations Multidimensional Integrated Stabilisation Mission (Minusma). Deze moet de stabiliteit in het land herstellen.

De Afrikaanse terreurgroep eiste ook een aantal dodelijke aanslagen op, waaronder de gijzeling van werknemers van een gascomplex van BP in het zuiden van Algerije. Daarbij vonden veertig gijzelaars de dood. De Katibat Moulahthamine (gemaskerde brigade) had de verantwoordelijk voor de gijzeling opgeëist, maar de groep is in augustus ‘gefuseerd’ en heet nu Mourabitounes. Zie onderstaand filmpje uit augustus:

De Verenigde Staten hebben de Mourabitounes vorige maand aangemerkt als terroristische organisatie. De groep vormt volgens de Amerikanen op korte termijn het grootste gevaar voor de veiligheid van westerse doelwitten in de Sahel. De Mourabitounes beschuldigen de Fransen van het doden van onschuldige kinderen, vrouwen en ouderen.

    • Laura Klompenhouwer