Ten minste 19 doden bij explosies in Bagdad

Iraakse veiligheidstroepen verzamelen zich op de plek in Bagdad waar net een bermbom is ontploft. Bij explosies in de Iraakse hoofdstad zijn ten minste 19 mensen omgekomen. Foto AP/ Hadi Mizban

Ten minste 19 mensen zijn omgekomen bij verschillende auto- en bermbommen in commerciële districten van de Iraakse hoofdstad Bagdad, melden politie en bronnen bij ziekenhuizen, schrijft persbureau Reuters.

De dodelijkste aanval vond plaats in het overwegend shi’itische district Shaab, in het noorden van de stad. Daar ontploften twee autobommen. Negen mensen werden gedood, 25 anderen raakten gewond.

Persbureau AP spreekt van twintig doden, van wie tien in Shaab.

Aanvallen op shi’ieten uitgebreid

De aanslagen in de hoofdstad zijn niet meteen opgeëist, maar sunnitische moslims hebben hun aanvallen op Iraakse veiligheidstroepen en aanhangers van de shi’itische regering van premier Nouri al-Maliki uitgebreid.

Op dit moment proberen Iraakse troepen en geallieerde stamleden de provincie Anbar te heroveren op de islamitische militanten van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL, ook wel ISIS). Die heeft vooralsnog grote delen van de belangrijkste steden in die provincie, Falluja en Ramadi, in handen.

In een opzichzelfstaand incident bij Udhaim, 90 kilometer ten noorden van Bagdad, kwamen gisteren laat zes autobestuurders om het leven. Bewapende mannen hadden een nepcontrole opgezet, zo zei de politie.

    • Frank Huiskamp