Portugese voetballegende Eusébio (71) overleden

Oud-voetballer Eusébio staat naast de beker van het EK voetbal in Portugal in 2004. Foto EPA/ Srdjan Suki

De Portugese voetballegende Eusébio da Silva Ferreira, kortweg Eusébio, is op 71-jarige leeftijd overleden. Dat meldt persbureau AFP. Eusébio wordt door velen gezien als een van de beste voetballers ooit.

Eusébio’s oude club Benfica heeft het nieuws aan het persbureau bevestigd. De oud-voetballer zou vannacht aan hartfalen zijn overleden.

Veel doelpunten, veel prijzen

‘De Zwarte Parel’, ook wel ‘De Zwarte Panter’, scoorde 733 keer in 745 wedstrijden die hij speelde. De in Mozambique geboren speler kwam het grootste deel van zijn carrière uit voor Benfica, van 1960 tot 1975. Hij scoorde liefst 317 keer in 301 wedstrijden en won met zijn club elf kampioenschappen, vijf keer de Portugese beker en één keer de Europa Cup, in het seizoen 1961-1962.

In 1965 werd hij verkozen tot Europees voetballer van het jaar. In 1968 en 1973 kreeg hij de Gouden Schoen, de prijs voor de Europese topscorer van het seizoen.

Eusébio hielp het Portugese nationale elftal naar een derde plek op het WK van 1966. Met negen goals werd hij topscorer van het toernooi. In 1979 beëindigde hij zijn carrière. Hij speelde in totaal 64 keer voor het nationale team en scoorde daarin 41 keer. Daarmee staat hij derde op de lijst van Portugese topscorers aller tijden, achter Pauleta en Cristiano Ronaldo.

Beelden van Eusébio op het WK van 1966

Na zijn voetballoopbaan bleef Eusébio een van de bekendste gezichten van de sport als ambassadeur.

‘Spelers begrijpen mystiek van hun shirt niet meer’

In 2012, aan de vooravond van de verloren EK-wedstrijd tegen Portugal, sprak onze correspondent Merijn de Waal met Eusébio. Volgens hem was zijn generatie de grootste uit de geschiedenis van het voetbal:

“Had onze generatie met alle moderne techniek, materialen en medische hulp gespeeld die er nu zijn, dan zou ons spel er nog beter hebben uitgezien. Ik had maar twee paar schoenen. En de pinnen van de noppen prikten soms door de zool, waardoor je voeten bloedden. Ook de ballen waren veel slechter. Met de bal van nu schiet je preciezer over grote afstand. Ik had veel betere vrije trappen kunnen nemen.”

Het huidige voetbal was maar commercieel, zo zei hij:

“De spelers begrijpen de historische dimensie en de mystiek van het shirt dat ze dragen niet meer. Een Benfica-speler bijvoorbeeld vertrekt na één, twee jaar alweer. Hij verlaat de club zonder iets van zijn geschiedenis en grootsheid te hebben meegekregen.”

    • Frank Huiskamp