Oppositie Syrië verovert legerkamp van moslimextremisten

Naasten rouwen bij het stoffelijk overschot van een ISIL-strijder, die gisteren omkwam bij een vuurgevecht in Manbij. Foto AFP

Strijders van de Syrische oppositie hebben vanmiddag een legerkamp van de radicaalislamitische ISIL in de noordelijke plaats Manbij ingenomen, zo schrijft persbureau AP vanmiddag. Syrische oppositietroepen en de Islamitische Staat in Irak en de Levant binden steeds vaker de strijd aan met elkaar in plaats van met het regeringsleger.

ISIL, dat veel buitenlanders in de gelederen heeft, mengde zich vorige lente vanuit zijn thuishaven Irak in de Syrische burgeroorlog. De laatste maanden botsten de moslimextremisten vaak met gematigder opstandelingen. Beiden groepen leden in die onderlinge gevechten zware verliezen. Het regime van de Syrische president Bashar Assad trekt daar profijt van.

Geweld tussen ISIL en Syrische rebellen vrijdag opgelaaid

Het geweld tussen ISIL en de losjes verbonden Syrische rebellengroepen laaide vrijdag weer op na de moord op een arts in de provincie Aleppo door moslimextremisten. Het Islamitische Front, een nieuwe alliantie van ultraconservatieve moslimstrijders vroeg ISIL om de uitlevering van de moordenaars, maar de met Al-Qaeda verbonden groep weigerde.

De ISIL-strijders die in het legerkamp in Manbij waren gelegerd verweerden zich met onder meer autobommen tegen de aanval van de tegen hen gekante opstandelingen. Het was voor het eerst dat de groep zich gedwongen zag dat wapen, dat zij eerder vooral voor de aanval op regeringstroepen gebruikte, in te zetten om zich te verdedigen.

De onvrede over het optreden van ISIL broeit al geruime tijd in grote delen van Syrië. Zelfs voor Syrische begrippen gedraagt de uit Irak afkomstige groep zich uiterst gewelddadig en wreed. Anderen werpen tegen dat ISIL meedogenloos afrekent met de misdaad en werk maakt van voedselhulp. (AP/Novum)