Onlusten overschaduwen verkiezingsdag Bangladesh

Soldaten patrouilleren bij een stembureau in de Bengalese hoofdstad Dhaka. Foto Reuters/ Andrew Biraj

Scholen bedoeld als stembureaus zijn massaal in brand gestoken, demonstranten die probeerden een stembureau te bezetten zijn doodgeschoten. In Bangladesh blijft de bevolking weg op deze verkiezingsdag. De verkiezingen worden overschaduwd door een boycot van de oppositie en veel geweld.

Op deze manier lijkt de crisis in het Aziatische land groter te worden, schrijft persbureau AP. De boycot van de verkiezingen komt voort uit het feit dat premier Hasina weigert af te treden en een neutraal persoon aan te wijzen om toezicht te houden op de verkiezingen, een eis van de oppositie. Zij heeft dit met geweld, stakingen en verkeersblokkades beantwoord. Het politieke geweld kostte in 2013 al aan 275 mensen het leven in Bangladesh.

Drie mensen dood die stembureau wilden innemen

De politie opende het vuur in Rangpur om te voorkomen dat demonstranten daar een stembureau zouden bezetten. Twee mensen werden gedood. Bij een soortgelijk incident in Nilphamara, niet ver van Rangpur, werden meer dan twintig demonstranten beschoten. Eén persoon kwam om. De politie gaf volgens AP geen verdere details, maar de Daily Star, een krant in de Bengalese hoofdstad Dhaka, meldde dat de drie mannen bij oppositiepartij Jamaat-e-Islami hoorden.

Vermoedelijke activisten van de oppositie staken elders in het land een ambtenaar betrokken bij de verkiezingen neer. Lokale media berichtten verder dat aanvallers meer dan 127 schoolgebouwen, bedoeld als stembureaus, in brand hadden gestoken.

Update 13.05: Inmiddels zijn er ten minste 13 mensen gedood bij het verkiezingsgeweld, schrijft persbureau AP.

Mensen blijven weg

Om 8 uur lokale tijd gingen de stembureaus in het land open, maar op televisiebeelden was te zien dat ze veelal leeg bleven. Rond het middaguur werd het stemmen in ten minste 120 stembureaus gestopt vanwege aanvallen, het verbranden van stemformulieren en ander verkiezingsmateriaal. In Mirpur, een district van hoofdstad Dhaka, stemden er in de eerste twee uur nadat de stembus opende slechts 25 van de 24.000 stemgerechtigden.

Doordat de oppositie de verkiezingen boycot, gaan die vooral tussen kandidaten namens de regerende Awami League en bondgenoten van die partij. De kandidaten van de Awami League hebben in meer dan helft van de 300 Bengaalse kiesdistricten geen tegenstand.

Bangladesh kent een geschiedenis van politiek geweld. Zo werden er twee presidenten vermoord en heeft er sinds de onafhankelijkheid van Pakistan negentien keer een mislukte coup plaatsgevonden.

Premier en oppositieleider in de clinch

Premier Hasina en oppositieleider Khaleda Zia liggen met elkaar overhoop. Beide vrouwen domineren het politieke landschap in Bangladesh al zo’n twintig jaar. Hun laatste onenigheid heeft te maken met de rol van Jamaat-e-Islami, de grootste islamitische partij in het land. De partij is een bondgenoot van Zia en was een coalitiepartner van haar regering van 2001 tot 2006.

Tegenstanders noemen de partij een fundamentalistische groepering, waarvoor in een seculier land geen plek is. Bangladesh is overwegend islamitisch, maar er gelden grotendeels seculiere wetten gebaseerd op de Britse wetgeving.

    • Frank Huiskamp