Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Octopussalade

Octopus is geen regulier artikel in een Nederlandse viswinkel, maar wie eraan kan komen heeft er een prachtig product aan dat bijna helemaal eetbaar is. Al eerder liet ik hier een video zien van Leonardo Pacenti, chefkok van restaurant Toscanini, die van octopus een fantastische terrine maakte zonder er iets toe te voegen.
Dit keer was ik in de keuken bij Ralph Woerde, patron cuisinier van De Oesterbar in Amsterdam, die een salade van aardappel en octopus maakte. Iets bewerkelijker dan de terrine, maar zeker de moeite waard. Soort en kwaliteit van de aardappelen zijn cruciaal: ze mogen niet uit elkaar vallen als ze na het koken opgebakken worden met de octopus. Woerde gebruikt bij voorkeur La Ratte, Roseval of Opperdoezer ronde.