Nederland stuurt drone naar Curaçao in strijd tegen overvallen

De ScanEagle, een onbemand vliegtuigje dat vanaf 5 kilometer hoogte foto's of video's van de grond kan maken en meteen naar een grondstation kan sturen. Defensie heeft 12 toestellen van dit type aangeschaft vorig jaar. Foto ANP / Lex van Lieshout

Nederland stuurt een onbemand vliegtuigje naar Curaçao dat op het eiland wordt ingezet in de strijd tegen overvallen. Dat laat justitie op Curaçao weten. De Raven, een drone van ruim twee kilo die is uitgerust met een camera, moet overvallers volgen en opsporen.

Het aantal roofovervallen op het eiland neemt toe. Vooral rond het carnaval op het eiland, dat dit jaar eind februari en begin maart wordt gehouden, zijn er volgens het Curaçaose Openbaar Ministerie elk jaar weer veel roofovervallen en andere vermogensmisdrijven.

Justitie wil alles op alles zetten om het aantal overvallen tijdens het carnaval omlaag te brengen en had het ministerie van Defensie in Den Haag daarom om de drone gevraagd. Het departement honoreerde het verzoek. Er reist ook een team van defensie mee om het toestel te bedienen. De Curaçaoënaren mogen de drone in ieder geval de eerste drie maanden van het jaar gebruiken. (Novum)

    • Anouk Eigenraam