Mannen, waarom probeert u ons op straat te versieren?

Beeld uit een video: hoe meisjes te versieren op straat?
Beeld uit een video: hoe meisjes te versieren op straat? Still via http://www.youtube.com/user/Zelfverbetering

Vaak spreken mannen vrouwen zomaar op straat aan met openingszinnen waar ze niets mee bereiken. Anouk van Kampen vraagt zich af waarom ze dat doen. Mannen, weet u het?

Het is zondagavond en ik wacht op de tram. Voor me, op de trambaan, stapt een man van zijn fiets terwijl hij iets tegen me zegt. Ik zie zijn mond bewegen, maar hoor niks. Als ik mijn oordopjes uit heb, herhaalt hij zijn vraag. „Ben je hier een beetje bekend? Ik zoek de weg naar…” Hij kijkt weifelend om zich heen. „Jouw hart.” Hij lacht, zijn gouden tanden glinsteren in het licht van een lantaarnpaal. „O, dat is al bezet?”, oppert hij. Ik knik maar. Hij fietst alweer door. Niet teleurgesteld of beschaamd. Meer berustend: ach, ik kon het proberen. Ik heb geen gevat antwoord. Zoals meestal komt dat pas als hij allang is vertrokken.

Om potloodventers moet je lachen

Mijn ontmoeting met de man op de trambaan doet me denken aan de eerste keer dat ik een potloodventer tegenkwam. Niet omdat ik me net zo geschoffeerd voel als toen ik op mijn zeventiende bij de Hofvijver geconfronteerd werd met een geopende gulp en alles wat daar uithing. Wat ik herken, is dezelfde gemengde verbijstering en verwondering.

Jarenlang prentten mijn ouders het me in. Lachen. Om potloodventers moet je lachen. Als ze je zien schrikken, krijgen ze juist wat ze willen. Toen het moment aanbrak, schrok ik natuurlijk wel. Ik riep niet dat hij weg moest maar liep zelf door. Ik lachte niet, want ik was verbaasd. Net zo stond ik zondagavond niet zozeer geschokt als wel verbaasd naar de onbekende man op de trambaan te staren zonder dat ik de humor van de situatie meteen in kon zien of een goede reactie paraat had.

Het schemergebied wat betreft versieren

Ik ben natuurlijk niet de enige die wel eens wordt benaderd op straat, noch zijn potloodventers en rare openingszinnen op straat nieuw. Sissende groepjes mannen, mannen die ‘waarom antwoord je niet, hoer!’ roepen als je niet antwoordt op hun ‘hé schatje’, een exhibitionist in het park – iedere vrouw gebeurt het wel eens. Ruim een jaar geleden was daar al ophef over, toen de Belgische Sofie Peeters in de tv-documentaire Femme de la Rue filmde hoe ze in Brussel werd lastiggevallen op straat.

Veel vaker zijn de benaderingen subtieler, geven ze geen onveilig gevoel, zijn ze geen belediging of discriminatie. Soms zijn het bijna complimenten – de fluitende bouwvakker, het getoeter van een auto – en op zijn hoogst wekken ze lichte irritatie. Deze benaderingen, of versierpogingen – bij gebrek aan een beter woord – zitten in een gebied waar ik nog geen slet ben maar het ook niet echt om mijn geweldige persoonlijkheid gaat. Een schemergebied dat geen lastigvallen mag worden genoemd.

De groepen mannen of jongens die de behoefte voelen te fluiten, te sissen of obscene dingen naar vrouwen te roepen, snap ik nog wel. Groepsgedrag. Ze willen of moeten zich bewijzen, of vinden het gewoon grappig.

‘Hé, wijffie, mag ik je bezwangeren?’

Wie ik niet begrijp, is de einzelgänger. De lichtere equivalent van de potloodventer. De man die als ik naar huis ga, langsloopt en iets onverstaanbaars in mijn oor fluistert. De man die naast me komt zitten en zonder inleiding aanbiedt zijn telefoonnummer in mijn telefoon te zetten. De jongen die ‘hé wijffie, mag ik je bezwangeren?’ roept, of ‘niet zo boos kijken schatje’. Die de ongeschreven versiercode bewust of onbewust met voeten treedt door te doen alsof de straat een gezellig café is. En, ga ik al mee naar huis? Als ik reageer met een ‘liever niet’ zijn de meesten al geschrokken of ze reageren gelaten. Een echt antwoord verwachten ze blijkbaar niet.

Ik vind het niet erg. Ik durf te wachten op een tram bij een verlaten station, ik ga niet iets anders aantrekken omdat ik ’s avonds de straat op moet. Maar die man, variërend van een zestienjarig Nederlands-Marokkaans jongetje tot een 45-jarige blanke man in de Albert Heijn (‘wil je die gehaktballen bij mij komen opeten?’) fascineert me.

Als ik het mijn mannelijke vrienden vraag, zeggen ze dat zij dit nooit doen. Maar wie dan wel, en waarom? In tegenstelling tot het toeteren of fluiten, ben ik in het geval van de einzelgänger het enige – onenthousiaste – publiek. Ze hoeven zich niet voor een groep te bewijzen en bij de betrokken vrouw kunnen ze rekenen op een afwijzing, dus goed voor hun ego kan het ook niet zijn.

Wil zo’n man wel of geen resultaat?

Of werkt deze tactiek soms wél? Zijn er dames die hier enthousiast van worden? Is de jongen bij de tramhalte een romantische geest, die hoopt dat het gaat als in de film? Dat ik in zijn armen val bij zo’n absurde kennismaking, waar je jaren later een prachtig verhaal van kan maken op feesten? ‘Weet je nog schat, hoe we elkaar hebben ontmoet?’ Hoopt hij misschien niet op echt resultaat en gaat het alleen om de schrik, het roepen, het proberen – als een potloodventer light?

Gaat hij misschien zo naar zijn vrienden, of appt hij ze een berichtje: ‘Weet je wat ik net heb gedaan?’, als uitgesteld groepsgedrag? Of gaat hij de hele stad af op zijn fiets op zondagavond en stopt hij bij iedere vrouw die alleen op straat staat omdat hij zich verveelt?

Door mijn gebrek aan een spontane reactie heb ik nog nooit een antwoord op mijn vragen kunnen vinden. Daarom vraag ik het u. Misschien bent u zo’n man of kent u er een. Misschien leest u dit stuk en was ú het, van de weg naar mijn hart. Mannen van het straatversieren: wie bent u?

Dit artikel verscheen gisteren in NRC Handelsblad en nrc.next