Kerry: wel steun VS aan Irak, maar geen troepen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry spreekt met de pers na een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas Foto AP/ Brendan Smialowski

De Verenigde Staten zullen Irak steunen in zijn gevecht tegen de militanten gelieerd aan Al-Qaeda die momenteel de macht hebben gegrepen in steden in het westen van het land, maar zullen geen troepen sturen. “Het is hun gevecht”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vanochtend in reactie op de gebeurtenissen, meldt persbureau AP.

Kerry zei “zeer, zeer bezorgd” te zijn over de gevechten in Irak. Hij noemde de militante beweging die voor een groot deel de controle over de steden Falluja en Ramadi heeft overgenomen, de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS), een van de gevaarlijkste spelers in het gebied:

“We zullen de Iraakse regering en anderen steunen die proberen haar (ISIS, red.) pogingen tot destabilisatie tegen te gaan. We gaan alles doen wat mogelijk is. Ik zal niet in detail treden.”

ISIS probeert regeringstroepen in steden af te weren

Kerry maakte de opmerkingen bij zijn vertrek uit Jeruzalem. Hij heeft drie dagen gesproken met de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over vrede tussen Israël en de Palestijnen. Hij gaat vandaag naar Jordanië en Saudi-Arabië. Ook daar staat die vrede centraal, maar persbureau AP meldt dat dit niet het enige zal zijn waarover gesproken zal worden, nu ISIS de controle grotendeels heeft overgenomen in Falluja en Ramadi, hoofdstad van de provincie Anbar. De militanten namen de steden vorige week al grotendeels over en sindsdien proberen regeringstroepen ze af te weren.

ISIS is ook actief in Syrië, waar het een van sterkste rebellengroeperingen is. In de gebieden die de militante beweging daar heeft overgenomen, geldt een strenge versie van islamitische wet. Mensen die kritiek uiten, worden ontvoerd en gedood, schrijft AP. ISIS heeft gisteren ook verantwoordelijk opgeëist voor de zelfmoordaanslag in de Libanese hoofdstad Beiroet van afgelopen donderdag, waarbij vijf mensen om het leven kwamen.

    • Frank Huiskamp