Kamervoorzitter Van Miltenburg ziet geen reden te vertrekken

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD). Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Anouchka van Miltenburg (VVD) is niet van plan om te stoppen als Tweede Kamervoorzitter. “Ik zie daar helemaal geen reden voor”, zei de politica vannacht in het radioprogramma De Overnachting. “Ik denk dat ik nog steeds veel te brengen heb en de meerderheid van de Kamer steunt mij daar volkomen in, dan zie ik geen reden om te twijfelen of ik op de goeie plek zit.”

Van Miltenburg baalde van de kritiek die acht fractievoorzitters begin december anoniem op haar functioneren uitten in de Volkskrant. Toen ze het stuk onder ogen kreeg kwam er “wel een krachtterm uit mijn mond”, zei de Kamervoorzitter, schrijft persbureau Novum:

“Als je staat te vloeken, ben je niet niet geëmotioneerd.”

Van Miltenburg zei “in een heel harde omgeving” te functioneren. De omgangsvormen in de landelijke politiek zijn volgens haar “rauw”, maar ze zei daarin wel gehard te zijn. “Natuurlijk” neemt ze de kritiek serieus. Volgens haar is het een manier zichzelf te kunnen verbeteren.

‘Totaal ongeschikt’

In de Volkskrant uitten leiders van ten minste acht fracties anoniem kritiek op Van Miltenburgs functioneren. Zo werd ze “totaal ongeschikt” genoemd en was “de functie een maatje te groot voor haar”. Het zou “niet in het belang van de politiek” zijn als ze de drie jaar die het kabinet mogelijk nog zou kunnen zitten, ook zou blijven zitten.

Van Miltenburg was in de Kamer betrokken bij een reeks incidenten. Zo was er het voorval rond PvdA-Kamerlid Khadija Arib, die Van Miltenburg na de zomer even verving. PVV-leider Geert Wilders zei dat “het nooit zal wennen, een Marokkaanse met de Koran voor haar neus in de Nederlandse Tweede Kamer”. De Kamer verweet het Van Miltenburg, opvolger van PvdA’er Gerdi Verbeet, dat ze het niet opnam voor Arib.

Voor de zomer verliet Van Miltenburg de Tweede Kamer in tranen, nadat CDA-leider Sybrand van Haersma Buma haar sturend optreden verweet.

Een van mensen die zich kritisch uitlieten over Van Miltenburg was GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik. Ze heeft hem hier later nog over gesproken, maar ze wil daarover in de media niet uitweiden:

Weet je, Pat, het is heel simpel. Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Ik praat niet in de media over gesprekken waarvan ik denk dat die niet bedoeld zijn om te delen met het publiek.”

    • Frank Huiskamp