Israëlische oud-premier Sharon nog steeds in direct levensgevaar

De Israëlische oud-premier Ariel Sharon kan nog steeds “elk moment sterven”. Dat heeft de directeur van het ziekenhuis in Tel Aviv waar Sharon in coma ligt vandaag gezegd.

De Israëlische oud-premier Ariel Sharon op archiefbeeld uit 2005. Foto AP / Oded Balilty

De Israëlische oud-premier Ariel Sharon kan nog steeds “elk moment sterven”. Dat heeft de directeur van het ziekenhuis in Tel Aviv waar Sharon in coma ligt vandaag gezegd, schrijft persbureau AFP.

Zeev Rotstein zei “wellicht nog pessimistischer dan eerder” te zijn over de kritieke toestand waarin Sharon terecht is gekomen, ook al houdt zijn hart het beter dan verwacht. Vitale functies van het lichaam zijn nog niet teruggekeerd bij de oud-premier, zei Rotstein. Sharon vecht wel als “een echte leeuw”.

Sharon ligt al acht jaar in coma, maar sinds afgelopen woensdag is zijn toestand ernstig verslechterd.

Controversieel en bekend

Sharon was premier van 2001 tot 2006 en een van de meest controversiële en bekendste figuren van Israël. Als politicus stond hij bekend als ‘de bulldozer’, een man die zijn critici minachtte, maar ook veel zaken voor elkaar kreeg. Hij was een van de ferventste voorstanders van de bouw van Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden, maar haalde - wat voor velen als een verrassing kwam - halverwege 2005 als premier alle Joodse kolonisten terug uit Gaza. Begin 2006 kreeg hij een hersenbloeding, sindsdien ligt hij in coma in het ziekenhuis in Tel Aviv.

    • Frank Huiskamp