IJzig koud in VS en Canada - in bijna 20 jaar niet meer zo koud

Een automobilist is vast komen te zitten in de sneeuw in Zionsville, Indiana. Foto AP / Darron Cummings

Canada, het middenwesten en noordoosten van de VS kampen met extreem koud weer. Door een zogenoemde polaire vortex daalt de temperatuur komende dagen tot meer dan dertig graden Celsius beneden het vriespunt.

Door de striemende wind kan de gevoelstemperatuur zelfs dalen tot -50 graden Celsius. Volgens de National Weather Service in Missouri kan het “gevaarlijk koud” worden, schrijft persbureau AP. Mensen worden gewaarschuwd om zich warm aan te kleden als ze naar buiten gaan om bevriezing of onderkoeling te voorkomen.

In veel delen van de VS is het in bijna twintig jaar niet meer zo koud geweest. In Minnesota blijven de scholen morgen voor het eerst sinds zeventien jaar gesloten. In Milwaukee en Madison in de staat Wisconsin zijn de scholen ook dicht.

Ook vandaag al veel overlast

In Minnesota en Dakota werden vandaag al temperaturen bereikt van tussen de -20 en -29 graden Celsius. In Illinois, Indiana en Michigan wordt voor vannacht 20-25 centimeter sneeuw verwacht. In Chicago, Tennessee en Kentucky vielen al ettelijke centimeters sneeuw.

Het weer zorgde dan ook al voor de nodige problemen in de VS. Op Kennedy Airport bij New York gleed een vliegtuig uit Toronto na de landing tijdens het taxiën de sneeuw in. Niemand raakte gewond, maar de luchthaven moest een paar uur worden gesloten totdat de gladheid afdoende was bestreden en het van de baan geraakte toestel was geborgen. De verwachting is dat veel vluchten vertraagd of geannuleerd zullen worden.

Wegen kunnen niet meer ijs- en sneeuwvrij worden gemaakt

Het ministerie van verkeer in de staat Missouri waarschuwde dat de meeste snelwegen niet sneeuw- en ijsvrij gemaakt kunnen worden. Het is zo koud, dat de pekel niet meer werkt. De harde wind kan ook de sneeuw tot onneembare duinen ophogen.

De vortex is een tegen de klok in draaiende poel van ijskoude, dichte lucht, voorafgegaan door sneeuwval. De winterdepressie in de VS en Canada zorgt de komende dagen juist voor relatief hoge temperaturen in Noordwest-Europa.

    • Anouk Eigenraam